23948sdkhjf

Vattenfall varnar: Kärnkraften kan stängas

Den svenska kärnkraften kan stängas ned om inte den omstridda effektskatten skrotas varnar statliga Vattenfall, skriver svd.se som citerar Dagens Industri.
Orsaken till Vattenfalls varning är den bristande lönsamheten i energisektorn. Vattenfall är hårt pressat.

– Den nuvarande situationen är ohållbar i längden. Elpriserna på terminsmarknaden för flera år framåt har fortsatt att falla, och med en effektskatt på sju öre per kilowattimme är det ingen av våra reaktorer som är lönsamma, säger Torbjörn Wahlborg, chef för Vattenfall Generation och ansvarig för bolagets kärnkraft till Dagens Industri enligt svd.se.

Vattenfall kontrollerar fem av de sex reaktorer som återstår när övriga kärnreaktorer ska stängas senast år 2020. De kärnkraftverk som återstår ska vara i drift in på 2040-talet. Men Vattenfall varnar för att även de återstående reaktorerna kan stängas i förtid.

– Vi kan bemästra stängningen av de fyra reaktorerna som meddelades i höstas. Men om även Vattenfalls övriga reaktorer stängs i förtid då är det klart att elförsörjningen skulle hotas om inte åtgärder vidtas i tid, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för myndigheten Svenska Kraftnät, till Dagens Industri enligt svd.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062