23948sdkhjf

2015 ett bottenår för mineralprospektering

Sökandet efter mineral fortsätter att minska och låg 2015 på ungefär samma nivå som under bottenåren i början på 1990-talet, uppger P4 Norrbotten
Staten måste fundera på åtgärder som kan stödja prospekteringen så att gruvnäringen säkras på sikt, anser Magnus Ericsson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet.

– Det är viktigt det här med långsiktigheten, det är nu man behöver jobba med det här för nu tappar de privata investerarna en hel del av intresset och då är det samhällets tur att ta stafettpinnen under några år och se till att branschen inte tappar allt för mycket. Prospekteringen efter mineral som kan leda till att nya gruvor öppnas i framtiden påverkas i stor utsträckning av världsmarknadspriserna på malm och metall och just nu är de mycket låga, säger han till P4 Norrbotten.

På Bergsstaten märks detta som förra året bara fick in 126 ansökningar om nya tillstånd att leta efter mineral i Sverige, ungefär samma nivå som i början av 1990-talet.

Gruvbranschen är oroad.

– Ja, det är inte bra, vi tycker att det här är för låg nivå. Det är ju LKAB och Boliden som är de stora producenterna som fortsätter att prospektera – i princip är det nästan inga andra, säger Per Ahl, vd för branschorganisationen Svemin.

Magnus Ericsson tycker det är ett problem att prospekteringen styrs av kortsiktiga satta metallpriser i stället för behovet av malm på lång sikt.

– Samhället bör nu överväga hur prospekteringen kan stödjas. Jag tycker definitivt att det är läge för staten och regionen att fundera på vad man kan göra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094