23948sdkhjf

Har tagit bort 80 procent av palmoljan

Orkla Foods Sverige har minskat andelen palmolja i sortimentet med över 80 procent sedan 2008. Det som återstår är en växande andel segregerad, hållbart producerad, palmolja.
– Det här har inneburit ett omfattande utvecklingsarbete. Att ta bort eller byta ut en ingrediens är en större utmaning än man kan tro, säger Cecilia Sjöholm, CSR-direktör på Orkla Foods Sverige.

En annan utmaning är att få tag på segregerad palmolja – palmolja som skiljts ut från annan olja och garanterat kommer från en hållbarhetscertifierad odling.

En tredjedel av den palmolja som används idag är segregerad.

– Vi har gått med i ett spårbarhetssystemet Sources och fortsätter att köpa Green Palm-certifikat som innebär att vi för varje ton palmolja betalar en summa till odlare som odlar hållbart. På så sätt kan tillgången på segregerad palmolja öka.

Ägarkoncernen Orkla har med sin Policy for Sustainable Palm Oil och sin nya policy mot avskogning, Zero Deforestation Policy, tagit tydlig ställning. Policyerna innehåller både övergripande mål och konkreta åtgärder för att byta ut palmoljan eller gå över till hållbarhetscertifierad.

– Vi ska föregå med gott exempel och ser det som vårt ansvar att driva utvecklingen vidare i en positiv riktning. Vårt mål är att uppnå full spårbarhet ned till den enskilda plantagen, säger Cecilia Sjöholm.

Ett viktigt steg var investeringen 2011 i anläggningen i Eslöv då man kunde gå över till huvudsakligen svensk rapsolja istället för palmolja vid stekning och fritering av potatis och köttbullar under varumärket Felix. Exempel på andra produkter där palmolja tas bort är Ekströms vaniljsås och Frödinge pajer och kladdkaka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062