23948sdkhjf

Hårda krav inte alltid bra för miljön

För hårda krav i miljötillstånden vid uppgradering av biogas sparar inte alltid miljön, visar en ny rapport framtagen av Biogas Öst och BioMil.
För att producera biogas i Sverige krävs miljötillstånd som reglerar bland annat utsläppen av växthusgaser.

Rapporten visar att villkoren för flertalet miljötillstånd som sammanställts, avseende villkoren kring metanutsläpp från restgas vid uppgradering av biogas, varierar.

I rapporten studeras olika uppgraderingstekniker i ett systemperspektiv för att visa på vilket metanutsläpp som är att föredra när hänsyn tas till de lokala förutsättningarna. Rapporten visar att skillnaden mellan de olika uppgraderingsteknikerna är liten när metanutsläppet från restgasen är mindre än en procent.

Resultat visar därmed att för varje etablering av en uppgraderingsanläggning måste hänsyn tas till de lokala förutsättningarna för att bästa miljönytta sammanvägt med ekonomisk rimlighet ska uppnås.

Behovet av ökad biogasproduktion är stort för att Sverige ska kunna nå uppsatta miljö- och klimatmål speciellt inom transportsektorn där vi har en vision om en FossilFri Fordonstrafik 2050.

För att den producerade biogasen skall kunna användas som fordonsbränsle behöver den uppgraderas med någon teknik. Dessa tekniker finns i olika utförande och med olika metanutsläpp från restgas.

Det är metanutsläppet från restgas från dessa som vanligen regleras i miljötillstånden. Om biogasen uppgraderas med en aminskrubber är metanutsläppet från restgasen mycket små, men processens energibehov är större än för konkurrerande tekniker.

Beroende på hur denna energi produceras varierar miljöbesparingen. För övriga etablerade tekniker, PSA, vattenskrubber och membran, varierar utsläppen av metan beroende på leverantör och design. Oavsett storlek, kan metanutsläppen elimineras genom omvandling till koldioxid i speciella oxiderande anläggningar. Investeringskostnaden för dessa anläggningar är betydande och ska endast krävas i de fall som den totala miljöpåverkan gynnas av en sådan investering.

I rapporten har fyra olika uppgraderingstekniker studerats i ett systemperspektiv för att underlätta etableringen av uppgraderingsanläggningar runt om i landet.

Resultatet kan användas när diskussion uppstår gällande villkor vid uppgradering av biogas till fordonsgas.

– Rapporten har tagits fram som en gemensam grund som förhoppningsvis i framtiden leder till liknande bedömning av samma typ av uppgraderingsanläggningar, oavsett var i landet den byggs. Fram till idag har det inte alltid varit säkert att villkoret som ställs vid uppgradering av biogas till fordonsgas har genererat största miljönytta, säger Anders Hjort, författare till rapporten, i en kommentar.

Rapporten är publicerad av Svenskt Gastekniskt Center i SGC Rapport 299 ”Metanutsläpp från restgas vid uppgradering” som finns att ladda ned via SGC:s hemsida

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08