Stålverket bytte olja mot LNG

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

Stålverket Uddeholm AB i Hagfors är ett av de allra första storföretagen i landet som har ersatt sin olje- och gasolanvändning med flytande naturgas, LNG. Det har man gjort till samtliga sina värmnings- och värmebehandlingsugnar, sammanlagt 35 stycken.bildtext: Den flytande naturgasen måste både transporteras och lagras i kylda tankar.

Uddeholm började konvertera sina ugnar från olja till flytande naturgas, LNG, för cirka två år sedan.

En stor del av konverteringen har gjorts under sommarsemestern förra året och året dessförinnan, då verket ändå står stilla under industrisemestern i juli.

Råvaran till stålverket utgörs av noga utvalt returstål som blandas med olika typer av legeringsämnen som smälts ner till göt eller stålklumpar. Dessa stålklumpar utgör råmaterialet till det verktygsstål som bolaget bearbetar genom att smida eller valsa fram till runda eller fyrkantiga stänger.

Förutsättningen för att man ska kunna göra det är en hög temperatur.

– Här kommer naturgasen in. Vi har stora ugnar dit stålklumparna skickas in och där de värms upp till drygt 1100 grader Celsius med LNG för att de sedan ska kunna smidas i smidespressen, säger Per Hasselström, vd för Uddeholm.

När man har smitt materialet är det legerat på ett sådant sätt att om det svalnar fort blir det väldigt hårt.

– En del material är sprickkänsliga så att de spricker om de svalnar väldigt fort och måste därför svalna under kontrollerade former. Allt material måste värmebehandlas så att man får lämplig hårdhet. Man ska kunna svarva, fräsa och såga i materialet när det har svalnat och är leveransklart, säger Hasselström.

Hundra procent av det som tillverkas på Uddeholm utgår från skrot eller eget återvunnet material. Skrotet smälts först i en ljusbågsugn till göt som därefter bearbetas direkt eller smälts om ytterligare en gång i en ESR-ugn, electroslagremelting, innan det bearbetas. Dessa ugnar drivs med elektricitet.

– Återvinningskedjan för metallskrot är mycket stark. Någon brist på råvara finns inte. Vi väljer alltid ut den råvara som passar oss bäst. Vi vill ha in en viss typ av legeringsämnen i vårt stål för att det ska få de egenskaper som vi vill ha. Det kan man göra genom att köpa in rent skrot eller klipprester från biltillverkning. Detta blandas sedan med olika typer av legeringsämnen för att vi ska få de kvaliteter vi vill ha, säger informationsdirektör Boo Rundqvist.

Uddeholm köper också tillbaka utslitna verktyg från sina kunder och smälter om dem och gör nytt verktygsstål av det.

– Det är dyrt med legeringar. Vi vill istället återvinna så mycket det går. Vi har en cirkel med skrotåtervinning från våra kunder. Ju mer vi kan återvinna eller köpa tillbaks av vårt eget material, desto bättre. Då vet man vad det innehåller, säger Rundqvist.

Naturgasen som används hos Uddeholms stålverk kommer från Stavanger i Norge. Därifrån körs den över med tankbil till Hagfors. För att få flytande naturgas måste den kylas ned och transportbilarna måste ha kylaggregat liksom mottagningsstationen vid fabriksområdet.

– Vi har 35 ugnar där vi har bytt från olja till LNG. Eftersom det inte finns någon pipeline från Norge är enda möjligheten flytande naturgas som levereras med tankbil, säger Boo Rundqvist.

Naturgasen är något billigare än brännolja. Om efterfrågan på olja minskar kommer den att bli billigare.

Myndighetskrav och egna krav förutsätter att Uddeholm ska förbättra sin energiförbrukning och energieffektivitet. Det har man gjort genom att välja nya förbrännarsystem till naturgasen som är effektivare än de gamla oljebrännarna var.

Naturgasen ger reducerade utsläpp av koldioxid, kväveoxider och svaveldioxid. Den har inga partikelutsläpp, högre verkningsgrad och reducerade underhållskostnader.

– Nu får vi både billigare energi och mer miljövänlig energi. Däremot kan vi inte tanka olja mer om det blir problem med LNG-leveranserna. Det enda alternativet är då att använda gasol eller biogas i de nya brännarna, säger Per Hasselström.

Naturgas och biogas har olika energivärden. Något problem är det inte att blanda naturgas med biogas. Naturgasen är billig idag eftersom det finns ett överskott av den. Biogas finns bara till bussar i städer.

– När tillgången blir större kommer fler industrier att konvertera till LNG och lämna bort oljan. Vi förbrukade 8500 kubikmeter olja per år innan vi konverterade till LNG. Nu har vi också tagit bort 6850 ton gasol per år som har ersatts med LNG, säger Per Hasselström.

Vid full produktion i verket krävs en tankbil med LNG var tjugonde timme.

– Vi kör nu tre-skift i stålverket, vilket betyder att vi har något mer kapacitet att ta ut. Det är inte högkonjunktur just nu. När vi stänger av allt inför semestern och vårt årliga underhållsstopp tar det en vecka innan alla ugnar har kallnat. Därefter ska man göra service och sedan är det en veckas uppstart innan ugnarna fungerar normalt igen, säger Per Hasselström.

Uddeholm har tio ESR-ugnar som drivs av elektricitet. De används för att få ännu mer kapacitet ur de mest högförädlade produkterna som tillverkas på stålverket.

– Vi gör verktygsstål, men inte själva verktygen. Det som vi levererar kan vara en rund svarvad stång 250 millimeter i diameter och sex meter lång. Den skeppas iväg till kunden som gör verktyg med vilka man bland annat kan pressa aluminium för fordonsindustrin eller vitvaruindustrin, plastindustrin, mobiltelefoner och många fler produkter som vi använder i hemmen, säger Per Hasselström.

Uddeholm har även kommit in i livsmedelsindustrin och börjat utveckla produkter som kan användas till delar i köttkvarnar eller för knivar till slakterier med hög skärpa. Stålverket har även en egen materialutveckling för nya produktgrupper.

RAINER SAXÉN

Fakta:

Fakta: Uddeholm AB

Uddeholm har sin produktionsanläggning på ett 54 hektar stort område i Hagfors. Anläggningen har två smidespressar, valsverk, stålverk, 35 naturgasdrivna ugnar och 10 ESR- ugnar. Antalet anställda är 850 personer i Hagfors och 3000 över hela världen.

- 1668: Johan Karlström bygger Stjernfors Bruk i samhället Uddeholm,

ursprunget till dagens Uddeholms AB.

- 1715: Bengt Gustav Geijer tog .ver Stjärnfors Bruk som därefter växte

i rask takt och så småningom döptes om till Uddeholm.

- 1873: Anläggandet av Hagfors Järnverk påbörjas liksom byggandet av

en järnväg

- 1878: Det nya Hagfors Järnverk står klart. Byggandet av Hagfors tätort

påbörjas.

- 1991: Uddeholm gick in i Böhler-Uddeholm AG.

- 2007: Uddeholm blev en del av den österrikiska stålkoncernen Voestalpine AG med 46 000 anställda i mer än 50 länder över hela

Reportaget tidigare infört i Process Nordic nr 3 2014


Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kaffe värmer fjärrvärmenätet

Ska utveckla självtränande AI för smarta fabriker

Unibap arbetar fram ett verktyg på området.

Följ ditt beställda stål digitalt

Domen mot Nordkalk fastställd

De skapar världens första ligninanläggning för biodrivmedel

Preem och RenFuel undersöker, att i samarbete med Rottneros, uppföra världens första ligninanläggning för biodrivmedel vid massabruket i Vallvik, Söderhamn. Anläggningen beräknas producera en årlig volym om 25-30 000 ton lignin och vara färdigställd till 2021.

Bolidens tillstånd kan påverka vattenfabrik

Nyhetsbrev

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

Arkiv

De skapar ”gröna batteriet” i energisystemet

Vattenkraften, tillsammans med Litium-jonbatterier, ska bli det ”gröna batteriet” i energisystemet samtidigt som spillvärme tillförs i fjärrvärmenätet från batteriproduktionen.

Undersökning bekräftar - standarder positivt för tillväxt

En nyligen genomförd nordisk studie visar att standarder är starkt kopplade till BNP-tillväxt och arbetsproduktivitet.

Världens snabbaste process för lackarbeten

Öl bryggd på avloppsvatten

EU mångmiljonsatsar på bioflygbränsle

EU satsar 13,9 miljoner euro på att ta fram storskalig produktion av bioflygbränsle och biobensin. Målet är att projektet ska resultera i en mängd bioraffinaderier över hela Europa, som kan använda rester från skogsindustrin till att producera biobränsle.

Volvos gjuteri i Skövde förnyas

Lyckad miljösanering med grönlutslam

Eyetrackingföretag ska ge metallindustrin nya medarbetare

Små företag måste börja automatisera

Rekordår för SMC Automation

Återvunnen asfalt på dansk motorväg

Excellenta tider för Axelent

Avbryter vindkraftsprojekt

Vinner University Steel Prize 2018

Sergi Parareda Oriols innovativa forskning om utmattningshållfastheten i skurna kanter i höghållfast stål slog högst.

Sydafrikanskt intresse för svensk miljöteknik

Bygget snart klart - kan revolutionera stålindustrin

Bygget av världens första anläggning för förnybar energigas till stålindustrin växer fram i Höganäs, något processnet.se tidigare rapporterat om. Nu närmar sig invigningen och många är intresserade av teknikens möjligheter.

De delar resurser, energi och utrustning

170 000 ton koldioxid, 750 ton fosfat och 190 ton svaveldioxid. Det har ett industrinätverk utanför Norrköping besparat miljön årligen genom så kallad industriell symbios.

Hexagon stärks inom kvalitetskontroll

Genombrott på indisk elmarknad

Gå in i din nya fabrik med hjälp av VR

Blir ny VD inom Hydroscand

Yaskawa skapar miljövänlig energidivision

Programvara för robotsensorer

Omstart för Gränges i Arkansas

3D ger effektiviserad tillverkning

Fanuc sätter upp ett nytt nordiskt huvudkontor i Malmö

Flexibelt uv-härdande lim

Kompaktare robotcell för svetsning

Ökad efterfrågan på återvunnen kimrök

Se alla Företagens egna nyheter

Rätt matchning ger enastående lagarbete

Möt Agaria på Elmia Produktionsmässor 15-18 maj i Jönköping!

RS Components utökar RS Pro-sortimentet av test- och mätinstrument

Nya logikmoduler konfigureras via användarvänligt webbgränssnitt

RS Components presenterar två nya serier med strömförsörjningar från RS Pro

RS Components tillkännager distributionsavtal med IDEC för tillgång till industriella komponenter

Lägre livscykelkostnad och ökad hållbarhet

Utökat samarbetsavtal mellan Abracon och RS Components

RS Components lanserar DesignSpark Pmod-adapter för Raspberry Pi

RS Components offentliggör lanseringen av ett kompakt industriellt Ethernet-kontakdon från Hirose

RS Components utökar sortiment med pekskärmar för industriell automation

RS Components utökar sortimentet av kontaktdon och kablar i RS Pro-sortimentet

RS Components presenterar nya industriella läsare för RFID-taggar

Med lanseringen av DesignSpark Safety förenklar RS Components riskbedömning vid maskinutveckling

RS Components tar prisvärda värmekameror till nästa nivå med nya FLIR ONE® Pro

RS stöder uppstartsföretag som ger spädbarn och småbarn tillgång till bionisk protesteknik

RS Components presenterar innovativa Fluke-testare som mäter spänning utan testledningar

Den nya generationen mini-PLC:er från Barth är nu Arduino-kompatibla

RS Components utökar RS Pro-sortimentet med IP50- och IP65-klassade AC-växelriktare och tillbehör

RS Components tillhandahåller kompletta konfektionerade kablar från Molex

In i molnet enkelt och säkert med Beckhoff IoT

Sänd till en kollega

0.132