23948sdkhjf

Ny energikommission föreslås

Utvecklingen inom Sveriges och Europas energiförsörjning ger anledning till oro, särskilt när det gäller elsektorn, anser Kungliga Vetenskapsakademien.
Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott har därför till regeringen och riksdagspartierna lämnat in ett förslag om en oberoende rådgivande kommission för svensk energipolitik.

”Tack vare tidigare framsynta politiska beslut har Sverige idag en mycket fördelaktig situation med så gott som fossilfri elproduktion, 3 procent jämfört med det europeiska genomsnittet på 52 procent. Den miljövänliga och relativt billiga svenska elen gagnar i högsta grad samhällsekonomin, sysselsättningen och välfärden”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien.

Trots det ger utvecklingen inom Sveriges och Europas energiförsörjning anledning till oro, särskilt när det gäller elsektorn, konstaterar akademien.

Det handlar bland annat om den ökande påverkan från EU med olika pålagor och direktiv på energiområdet, som ofta är bindande. EUs regelverk utformas i successiva steg av kommissionen, parlamentet och ministerrådet, och här finns stora möjligheter för särintressen och lobbyister att påverka i riktningar som inte är optimala för medlemsländerna.

En annan orsak är, enligt Vetenskapsakademien, den tyska avvecklingen av kärnkraft samt deras massiva utbyggnad av kol- och gaskraft och väderberoende vind- och solkraft. Detta har resulterat i att elpriset för tyska hushåll nu är dubbelt så högt som i Sverige och att elnäten i Tysklands grannländer i perioder utsätts för stora påfrestningar.

Kungl. Vetenskapsakademiens energiutskott har därför till regeringen och riksdagspartierna lämnat in ett förslag om en oberoende rådgivande kommission för svensk energipolitik.

Akademien är beredd att genom sitt energiutskott medverka vid utformningen av kommissionen, som skulle ha som uppgift att ta fram underlag och ge råd inför förestående riksdags- och regeringsbeslut om energipolitiken. Det gäller till exempel frågor om det framtida elsystemet inklusive elnät, framtida kraftkällor samt bindande åtaganden inom EU, jämförande miljövärdering av olika energislag samt elpriserna och deras betydelse för samhällsekonomin och den svenska industrins konkurrenskraft.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094