23948sdkhjf

Vill bli det miljövänligaste bruket

| Av Peter Håkansson | Tipsa redaktionen

De totala fossila koldioxidutsläppen från Smurfit Kappa i Piteå har minskat med mer än 70 procent sedan 2006. Att minska användningen av fossila bränslen är en fråga som fabriken drivit sedan slutet av 1970-talet. En del i detta projekt är att ersätta fossil tjockolja med bioolja i mesaugnarna och i sodapannan.Bildtext: Smurfit Kappa i Piteå har kraftigt minskat sin förbrukning av fossila bränslen sedan 1970.

Beckolja, eller bioolja, har använts länge i pappers- och massaindustrin som bränsle. Smurfit Kappa samarbetar med talldieseltillverkaren Sunpine i Piteå som får sin råvara från Smurfit Kappa och sedan levererar bioolja tillbaka till bruket.

Veden som kokas i massabruket innehåller vedhartser som inte är önskvärda vid tillverkning av papper. Vid det höga pH som råder under kokningen av veden reagerar dessa med natrium och bildar natriumtvål. Tvålen löser sig i kok och tvättvätskan och finns därefter i tunnluten som såpa. Såpan avskiljs från tunnluten och spjälkas till råtallolja och natriumsulfat.

Råtalloljan skickas till Sunpine som i sin process använder den för att framställa råtalldiesel (som i sin tur skickas iväg för vidare raffinering innan den kan användas som drivmedel).

Vid framställningen av råtalldiesel får man över en komplex fraktion som kallas beckolja. Denna fraktion tillsammans med viskositetsjusterande additiv blir en biobaserad produkt som huvudsakligen används som eldningsolja.

Sunpine kallar produkten TOP (Tall Oil Pitch) och det är denna Kappa Kraftliner köper och använder som bränsle i första hand i mesaugnarna och i sodapannan.

– Vi använder biooljan som bränsle i våra pannor. Den är ett grönt alternativ till tjock- och lätt eldningsolja. Vi är intresserade av att minska på användningen av fossila bränslen, säger Daniel Andersson, projektledare vid bruket.

Smurfit Kappa ligger i topp i Sverige när det gäller minskningen av koldioxidutsläpp och användningen av förnybara bränslen hos den tunga industrin.

– När vi startade projektet med biooljan och installerade nya pumpar så är det egentligen inget nytt. Vi har eldat beckolja i många år. Vi har flera olika pannor men har inte kunnat använda beckolja överallt, eftersom pannorna inte har varit kopplade. Ibland har vi haft tillgänglighetsproblem med den befintliga pumpanläggningen.

Vid bruket används fortfarande lätt brännolja under överskådlig tid. Det finns vissa platser där den inte kan ersättas i dagsläget. Vid uppstart av en mesaugn behövs lätt brännolja. Det fungerar inte med beckolja eller bioolja. När man är igång fungerar däremot biooljan bra.

– Biooljeprojektet har dels innefattat en pumplösning som vi tror på och att den ska fungera bättre än den vi har haft innan. För att vi ska kunna ta steget fullt ut med att ta bort tjockoljan från fabriken måste vi ha ett säkert system med hög tillgänglighet som fungerar. Vi har också byggt ut distributionsnätet för bioolja på bruket, säger Daniel Andersson när han visar runt på fabriksområdet.

Sedan flera år eldas mesaugnarna med träpulver. Normalt används fossilolja som bränsle i mesaugnar där kalciumkarbonat omvandlas till kalciumoxid under tillförsel av energi. Kalciumoxiden förädlas till vitlut i massakokningen.

– Redan 1979 byggde vi en tork för att torka finmalet sågspån till en hög torrhalt i en torkanläggning som använder rökgaser från sodapannan. Vi får ett fint och torrt pulver som kan ersätta olja i mesaugnarna. Men man klarar det inte till 100 procent. Det beror lite på årstid och kvaliteten på spånet. Då måste man stötta med olja. Vi ligger nu på cirka 90 procent träpulver och tio procent olja.

I och med att tjockoljan ersätts med bioolja räknar bruket med att kunna komma upp i nära 100 procent biobränsle till mesaugnarna. Man kommer att ha kvar möjligheten att elda lätt eldningsolja vid uppstarten av en mesaugn. Ugnen körs ner en gång per år vid ett underhållsstopp.

Det kan också hända något oförutsätt som stoppar mesaugnarna. Då behöver man lätt eldningsolja till uppstart.

– Vi har nu två specialbyggda pumpar för biooljan, som levererats av Telfa. Tidigare hade vi bara en pump. Den andra pumpen är en installerad reservpump. Detta för att vi alltid ska ha en pump tillgänglig, säger Daniel Andersson.

De nya pumparna har inga tätningar, utan det är en typ av membranpumpar. De fungerar mycket bättre med bioolja, men de fungerar även med fossil olja. De klarar inte av att pumpa vad som helst, utan deras kapacitet är dimensionerad för den produkt som används i processen.

– Vanlig fossil olja är i sig ett smörjmedel, medan bioolja har väldigt dåliga smörjegenskaper. Det blev problem med tätningar på den gamla pumpen när den kördes med bioolja eftersom de smörjande egenskaperna saknades.

– Vi har förbrukat mellan 300 och 700 kubikmeter tjockolja i vår sodapanna per år under de senaste åren. Det är väldigt lite. Det är denna mängd vi ersätter med bioolja. Även de kommande åren kommer vi antagligen att ligga på ungefär samma volym olja, med den skillnaden att den inte kommer att vara fossil, beroende på hur övrig utrustning går och hur fabriken går i övrigt. Det är svårt att förutse exakt, säger Daniel Andersson.

Mesaugnarna använder betydligt mer olja och förbrukningen har legat på 2500 till 3000 kubikmeter tjockolja per år, som nu ersätts med bioolja.

– Eftersom vi i dagsläget inte kan starta upp en mesaugn med bioolja bör man kunna köra lättolja i ugnarna vid uppstart. Hur den exakta fördelningen blir mellan de olika oljesorterna blir kan bara framtiden utvisa. Den största mängden fossil olja är den som numera används vid uppstart av ugnarna.

Historiskt eldade man talloljan direkt i pannorna hos Smurfit Kappa, men nu är det slut med det. Det är en alltför värdefull råvara som Sunpine gör talldiesel av idag.

– Vi minskar vår fossila oljeförbrukning kraftigt. Det finns tillräckligt med bioolja att få tag på, så det är inget problem. Mängden fossilt bränsle som vi reducerar utgör inte några sensationella mängder. Vi ligger redan nu på rekordlåga nivåer, konstaterar Daniel Andersson.

Smurfit Kappa är nominerad i två kategorier i den globala miljöutmärkelsen PPI Awards: Den ena kallas ”Environmental Strategy of the Year” där Smurfit Kappa är nominerad för sin strategi att vara ”bäst i klassen” för sin nästan koldioxidneutrala kraftliner.

Den andra utmärkelsen kallas ”Bio Strategy of the Year” där Smurfit Kappa anses vara en föregångare i användningen av biomassa, bland annat genom att driva sina mesaugnar med sågspån.

Daniel Andersson ser ingen kris i kraftlinerbranschen:

– All vår produktion går till förpackningsindustrin. Vi säljer majoriteten av vår produktion till interna kunder inom koncernen som gör kartong av våra produkter.

Text: Rainer Saxén

Fakta: Smurfit Kappa Kraftliner
Smurfit Kappa består av 350 fabriker i 32 länder med totalt cirka 41 000 anställda. Bruket i Piteå har en årskapacitet på 700 000 ton kraftliner. Anläggningen består av sulfatfabrik med två barrmassalinjer, en lövmassalinje, blekeri, en retufiberanläggning samt två pappersmaskiner. Kraftliner är ett papper med hög hållfasthet och tillverkas huvudsakligen av barrsulfatmassa. Kraftliner är det plana pappersskiktet i wellpapp. I Piteå tillverkas fem kvaliteter med olika egenskaper och färg, från brun till vit.

Artikeln har tidigare varit införd i Process Nordic nr 12 2013
Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Investerar i ny pilotanläggning

Stänger maskin, säljer ett bruk och 179 får gå

300 000 för arbetsmiljöbrott

SSAB permitterar

Bygger bioraffinaderi för 2,1 miljarder

Oroliga gruvarbetare kan få ersättning

Nyhetsbrev

Skatt på avfallsförbränning 2020

Arkiv

Markägaren ska få ökat inflytande vid gruvbrytning

Ytterligare en miljardinvestering i Sverige

Man svårt skadad på stålverket i natt

Miljardinvesteringen överklagas av Naturvårdsverket

Nu kan avloppströmmarna bli biogas

Svensk fluffmassa ges bort

Produktionspremiär för solenergiföretaget

Plus

Växla upp och växla ned

Att använda transportskruvar för att flytta råmaterial är många gånger ett effektivt sätt. Det gäller då att tänka till kring hur transmissionen av kraften sker från motor till skruv. Vi har tittat närmare på hur Fågelfors pelletsfabrik löst utmaningarna.

300 jobb försvinner från bruken

Världens största raffinaderi sprängt

Svenskt företag bygger pilot under havet

Ministern vill stoppa all kärnkraft

Plus

Utnyttja gruvorna smartare

Att utnyttja befintliga gruvor mer optimalt vill många. Allt fler blir även intresserade av att försöka utvinna mer ur nedlagda gruvor eller kanske från det gruvavfall som deponerats genom åren. Process Nordic presenterar här några exempel på vad som är på gång inom området.

"Automation är oerhört viktig för svensk industris konkurrenskraft"

Stopp hos kärnkraftverken

Ringhals invaderat - av musslor

Övervakar processanläggningar på distans

Kris för återvunnet papper

Ny forskning om skiftarbete

Bruket räddas trots koncernens storvarsel

Plast av jäst

Svagare resultat för oljebolaget

Minskade beställningar från offshore ger varsel

Arbetsmiljöverket utreder explosionen

Regeringen vill veta mer om AI

ABB hjälper kraftbolag i Brasilien

Köp bälgen på nätet

Vill starta gigantisk batterifabrik

Metallföretag får böter

Se alla Företagens egna nyheter

En lösning för att upptäcka blanka och reflekterande föremål!

För alla oss som tycker om choklad!

Nyttja den information du redan har i er produktion!

Låt oss på Balluff lysa upp din dag!

RS Components lanserar en värmekamera i fickformat från Fluke

Varför du bör använda dig av RFID-teknik!

Tre sätt att konfigurera en splitter och nyttja kraften i stift 2!

Hur god spårbarhet har du?

Se oss på Balluff som er Bodyguard för era processer!

Anmäl er till kostnadsfritt JUMO webinar inom ph-mätning och mätteknik- 3 september

Hur du väljer de bästa belysningsteknikerna för din maskinvision!

Träffa oss på EURO EXPO i Värnamo

EMC probelm i industriella nätverk

Lindh Automation - Fit4PROFINET package

Spåra, identifiera, blippa - klart!

Hur revolutionerar IO-Link den totala utrustningens effektivitet?

Hur snabbt kan ni ändra format i er tillverkningsprocess?

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Nivåavkänning och meddelanden till logistikpartner!

RS Components får utmärkelse av TDK-Lambda

Balluff har tilldelats en utmärkelse!

RS Components lanserar labbaggregat med automatisk anpassning av strömstyrk...

RS Components lanserar lättanvända oscilloskop från Tektronix för felsökni...

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

Sänd till en kollega

0.114