23948sdkhjf

Explosivt damm – som hotar säkerheten

| Av Jesper Gunnarsson | Tipsa redaktionen

På pentaerytritolfabriken i Perstorp arbetar Paul Zachrisson systematiskt för att minska risken för dammexplosion. Dessförinnan arbetade han på systerfabriken i Tyskland. Precis när han och hans kollegor hade anpassat den tyska fabriken efter gällande säkerhetsföreskrifter hände det som inte fick hända.Bildtext: Säkerhetsingenjören Paul Zachrisson visar ett sprängbleck som är monterat på en elevator. Inuti elevatorn finns ett konstant dammoln som skulle kunna explodera. Flamskyddet ska förhindra spridning av en eventuell brand. (Foto: Jesper Gunnarsson)

– Vid ett underhållstopp startade en brand av antingen en defekt luftkonditioneringsanläggning eller en termitreaktion. Efter en kvart fick vi en serie dammexplosioner. Det betyder att även om vi följer alla lagar kan vi inte vara helt säkra. Men vi kan förebygga och minska risken dramatiskt, säger Paul Zachrisson.

Dammexplosioner kan inträffa med nästan vilket brännbart ämne som helst om partikelkoncentration är ”rätt” och det finns en tändkälla. För pentaerytritol är den kritiska siffran 30 gram per kubikmeter och då är sikten så dålig att man inte ens ser handen framför sig. Om explosionen sker i slutna utrymmen kan explosionen slunga iväg delar av utrustningen.

Nu är det sju år sedan lagstiftningen trädde i kraft. Enligt föreskrifterna ska anläggningsägarna göra en serie riskbedömningar. Tillverkas kemikalier som kan brinna eller explodera? Var finns riskerna och hur ofta förekommer de? Därefter ska man ta fram en klassningsplan och arbeta bort riskerna.

– Jag tror att många som har dammexplosionsrisker i sina anläggningar inte är fullt medvetna om det här. Förmodligen är det många sågverk och användare av socker och mjöl som inte följer reglerna. Den slutsatsen drar jag eftersom svenska leverantörer har svårt att leverera godkänd utrustning, säger Paul Zachrisson.

På Perstorp har de analyserat sina lokaler utifrån de tre riskklasser som finns. Syftet är att minska mängden damm som läcker ut från utrustningen, förebygga gnistbildning och minska trycket på ett kontrollerat sätt om olyckan är framme.

Områden med ständiga dammoln har hög risk. Exempelvis inuti utrustning där pulvret hanteras och partikelkoncentrationen ofta är hög. I detta område måste ny utrustning ha ett tredjepartsgodkännande. All elektrisk utrustning har bytts ut, mekanisk utrustning har varvats ned för att undvika gnistbildning och sprängbleck har installerats.

Områden med risk för läckage från utrustningen placeras i mellanklassen. Den här riskklassen försöker Paul Zachrisson och hans kollegor att undvika så långt som möjligt, eftersom reglerna är otydliga och det saknas produkter med exakt rätt klassning.

I den lägsta klassen får producenterna certifiera sig själva. Med tiden samlas här damm som, om det virvlar upp, kan medföra explosionsrisk. Här har Perstorp behållit elektrisk utrustning om den har godkänd kapsling.

– Det svåra är att bedöma om den äldre utrustningen är tillräckligt säker, särskilt när det gäller tändkällor som inte är elektriska. Olika konsulter resonerar på olika sätt, och i slutänden är det vi som måste ta beslutet, säger Paul Zachrisson.

Ändå menar han att den största utmaningen ligger i systemsäkerheten: att förutse hur fel fortplantar sig i anläggningen och förhindra dessa. En av de första åtgärderna hos Perstorp var att dela upp filtersystemet. Tidigare använde flera produktionslinjer samma filtreringsanläggning, något som kunde ha varit ödesdigert vid en brand.

Hela anläggningen har också synats ur jordningsperspektiv för att undvika statisk elektricitet. Starka motorer har bytts ut för att undvika friktionsvärme i drivaxlar, sensorer och värmekameror har installerats så att kontrollrummet kan upptäcka bränder och genast stänga ner delar av anläggningen.

– Det är inte första puffen som man ska vara mest rädd för, utan de efterföljande explosionerna. Dammlager kan virvla upp och en brand kan snabbt antända dammet som kan leda till nya explosioner och sprida branden till nya delar av anläggningen, säger Paul Zachrisson.

För att upprätthålla den höga säkerhetsnivån gäller det att städa, införa underhållsrutiner och övervaka utrustningen. Genom att med jämna mellanrum ta bort det damm som läckt ut minskar explosionsrisken, begynnande läckage måste tätas, trasiga kapslingar ska felanmälas, jordningskablar får inte tas bort och verktygen som används får inte vara en potentiell tändkälla.

Jesper Gunnarsson

Artikeln har tidigare varit införd i Process Nordic nr 12 2013
Håll dig uppdaterad med Process Nordic
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Bygger bioraffinaderi för 2,1 miljarder

Oroliga gruvarbetare kan få ersättning

Skatt på avfallsförbränning 2020

Markägaren ska få ökat inflytande vid gruvbrytning

Ytterligare en miljardinvestering i Sverige

Man svårt skadad på stålverket i natt

Nyhetsbrev

Miljardinvesteringen överklagas av Naturvårdsverket

Arkiv

Nu kan avloppströmmarna bli biogas

Svensk fluffmassa ges bort

Produktionspremiär för solenergiföretaget

Plus

Växla upp och växla ned

Att använda transportskruvar för att flytta råmaterial är många gånger ett effektivt sätt. Det gäller då att tänka till kring hur transmissionen av kraften sker från motor till skruv. Vi har tittat närmare på hur Fågelfors pelletsfabrik löst utmaningarna.

300 jobb försvinner från bruken

Världens största raffinaderi sprängt

Svenskt företag bygger pilot under havet

Ministern vill stoppa all kärnkraft

Plus

Utnyttja gruvorna smartare

Att utnyttja befintliga gruvor mer optimalt vill många. Allt fler blir även intresserade av att försöka utvinna mer ur nedlagda gruvor eller kanske från det gruvavfall som deponerats genom åren. Process Nordic presenterar här några exempel på vad som är på gång inom området.

"Automation är oerhört viktig för svensk industris konkurrenskraft"

Stopp hos kärnkraftverken

Ringhals invaderat - av musslor

Övervakar processanläggningar på distans

Får sitt största kontrakt någonsin

Byggstart för världsunik fabrik

Bli den mest avancerade, automatiserade och flexibla fabriken inom robotindustrin globalt.

Storföretagens datatrafik avlyssnad

Spana in det senaste på Water & Waste

En helt ny mässa i nyinvigda lokaler men det viktigaste är att det nu skapas en mötesplats för alla med intresse inom avfall, återvinning eller vattenhantering.

Kris för återvunnet papper

Ny forskning om skiftarbete

Bruket räddas trots koncernens storvarsel

Plast av jäst

Svagare resultat för oljebolaget

Minskade beställningar från offshore ger varsel

Arbetsmiljöverket utreder explosionen

Regeringen vill veta mer om AI

ABB hjälper kraftbolag i Brasilien

Köp bälgen på nätet

Vill starta gigantisk batterifabrik

Metallföretag får böter

Se alla Företagens egna nyheter

En lösning för att upptäcka blanka och reflekterande föremål!

För alla oss som tycker om choklad!

Nyttja den information du redan har i er produktion!

Låt oss på Balluff lysa upp din dag!

RS Components lanserar en värmekamera i fickformat från Fluke

Varför du bör använda dig av RFID-teknik!

Tre sätt att konfigurera en splitter och nyttja kraften i stift 2!

Hur god spårbarhet har du?

Se oss på Balluff som er Bodyguard för era processer!

Anmäl er till kostnadsfritt JUMO webinar inom ph-mätning och mätteknik- 3 september

Hur du väljer de bästa belysningsteknikerna för din maskinvision!

Träffa oss på EURO EXPO i Värnamo

EMC probelm i industriella nätverk

Lindh Automation - Fit4PROFINET package

Spåra, identifiera, blippa - klart!

Hur revolutionerar IO-Link den totala utrustningens effektivitet?

Hur snabbt kan ni ändra format i er tillverkningsprocess?

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Nivåavkänning och meddelanden till logistikpartner!

RS Components får utmärkelse av TDK-Lambda

Balluff har tilldelats en utmärkelse!

RS Components lanserar labbaggregat med automatisk anpassning av strömstyrk...

RS Components lanserar lättanvända oscilloskop från Tektronix för felsökni...

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

Sänd till en kollega

0.134