23948sdkhjf

Stora höjningar av elpriset?

Förvaltningsrätten i Linköping gick idag på elnätbolagens linje – som nu kan kraftigt höja sina elavgifter, uppger svt.se.
Domarna från Förvaltningsrätten i Linköping om elnätsföretagen avgifter kommer att få helt orimliga konsekvenser för elnätskunderna, anser Energimarknadsinspektionen.

– Dagens beslut innebär att företagen ges möjlighet att ta ut 196 miljarder i elnätsavgifter, vilket innebär att elnätskunderna kan drabbas av höjningar på uppemot 50 procent, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen, i en kommentar.

Energimarknadsinspektionen har därför lämnat ett förslag till regeringen om en tydligare och mer detaljerad reglering kring elnätsavgifterna.

Tvisten mellan Energimarknadsinspektionen och de 87 elnätsbolagen handlar om hur mycket elnätsbolagen får höja sina avgifter till hushållen.

Energimarknadsinspektionen har tidigare bestämt att en ny betalningsmetod ska tillämpas för elbolagen, vilket skulle innebära mycket kraftiga avgiftshöjningar.

För att mildra detta föreslog Energimarknadsinspektionen att avgiftshöjningarna skulle spridas ut över 18 år. De 87 elnätbolagen överklagade beslutet.

En andra stridsfråga var om bolagen kunde upp sin ränta till 6,5 procent, detta för att de tyckte att de får för dåligt betalt, skriver svt.se.

Även på denna punkt gick Förvaltningsrätten på de 87 elnätbolagens linje.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063