23948sdkhjf

Säkrade olycksfria sommarjobb

Varje sommar kantades av tillbud och olyckor bland sommarjobbarna. Till slut fick företaget nog. Idag satsar Perstorp stort på förebyggande säkerhetsarbete som gett resultat: de två senaste somrarna har varit helt olycksfria.




Catarina Gustafsson, Perstorp (Foto: Jesper Gunnarsson)

Sommaren 2011 började som vanligt. Med en rad olyckor bland sommarjobbarna. Framför allt handlade det om brännskador när hetvattenslangar kopplades fel. I juli sjönk antalet olyckor och i augusti rapporterades bara en enda. Det var som vilken vanlig sommar som helst på kemikalieanläggningen i Perstorp.

– Då fick vi nog. Det är inte okej att vi erbjuder ett drygt h u n d r a t a l ungdoma r sommarjobb och inte kan se till att de går hem från jobbet friska och hela, säger

Oskar Lindberg, säkerhetsansvarig i Perstorp.

Arbetsuppgifterna bestod ofta i manuella ingrepp som exempelvis provtagning. Just manuella moment är särskilt riskfyllda. Ett alternativ var att sluta med sommarjobbare. Men eftersom företaget driver en friskola på gymnasienivå med kemiprocessinriktning och ville fortsätta att garantera praktik och sommarjobb på sin anläggning, så var det inte ett tänkbart alternativ.

Perstorp började analysera alla tillbud och olyckor som skett. Resultatet var både uppmuntrande och nedslående: de flesta olyckor kunde enkelt ha kunnat undvikas med bättre introduktion och utbildning. Redan inför 2011 hade företaget faktiskt genomfört en kortare gemensam introduktion för sommarjobbarna.

Med hjälp av utvärderingarna började projektledarna Catarina Gustafsson och Mats Tallving att skissa på ett nytt, större och bättre upplägg.

– Vi upplevde det som att ungdomarna var stolta över att ha fått ett sommarjobb. De ville visa sig duktiga och istället för att fråga när de var osäkra så tog de risker i sitt arbete, säger Catarina Gustafsson.

Projektet döptes till ”Sommarjobba säkert” och lägger tonvikten på tre budord: tänk efter före, våga fråga och chansa aldrig. Under 2012 fick alla sommarjobbare genomgå en tvådagars introduktion innan de kunde börja arbeta. Där ingick en presentation av företaget, pump-, slang- och ventilkunskap, praktiska övningar hos räddningstjänsten och gruppövningar med diskussioner kring tänkbara olycksscenarier. Sedan följde en lokal säkerhetsutbildning ute på varje avdelning.

Responsen överlag var positiv men det fanns områden som kunde förbättras. De lokala säkerhetsutbildningarna höll inte lika hög kvalitet som den centrala utbildningen. Dessutom tyckte de som skulle jobba med administrativa uppgifter att till exempel ventilkunskap var onödig för dem att kunna.

Inför 2013 fick Carl Altmarker, själv en av 2012 års sommarjobbare, i uppgift att tillsammans med processoperatörer från varje fabrik utarbeta en fabriksgemensam introduktion med fokus på säkerhet.

– Min roll var att bidra med min erfarenhet som sommarjobbare och berätta hur vi tänker och bidra med nya perspektiv, säger Carl Altmarker.

I år bestod därför första dagen av allmän och grundläggande information riktad mot förstagångsjobbare. Då var koncernchefen på plats för att svara på frågor.

– Den närvaron är viktig för då visar ledningen hur högt vi prioriterar säkerheten, säger Catarina Gustafsson.

Den andra utbildningsdagen innehöll en obligatorisk halvdag hos räddningstjänsten. Andra halvan innehöll den fabriksgemensamma säkerhetsutbildningen för de som skulle jobba inom produktionen. Kontorspersonalen fick istället lära sig om ergonomi och företagets datorpolicy.

Av ungefär 110 sommarjobbare kommer omkring 90 procent från det egna gymnasiet, och runt 80 platser är förlagda till produktionen.

– Räddningstjänsten är mest populär hos deltagarna, för då brinner det och så ska branden släckas med brandsläckare, säger Carl Altmarker och skrattar.

I satsningarna ingår inte bara information till sommarjobbarna. Även handledarna har utbildats. Hittills har 130 av 350 anställda fått en fyratimmarsutbildning förlagd till företagets eget gymnasium. Där ska de bli bättre inom områden såsom pedagogik och kommunikation: föregå med gått exempel, vara tillgänglig, uttrycka sina förväntningar och ge positiv och negativ kritik.

Framgångarna med noll sommarjobbsolyckor kommer inte av sig själva. Projektledarna börjar sin planering i januari och kan summera säsongens resultat i oktober. Sen är det ett par månader tills nästa års planering tar vid.

Naturligtvis avsätter förtaget en hel del tid och resurser för att arbeta med de här frågorna, men det är en typisk vinn-vinnsituation. Alla mår bättre av en säker arbetsmiljö, säger Catarina Gustafsson.

Bolaget jobbar också hårt för att få ut sitt budskap. Under sommaren sätter de upp orangea banderoller med texten ”Sommarjobba Säkert”, trycker upp tygkassar och långärmade tunntröjor. Att bjuda på tårtor är ett annat sätt att uppmuntra till fortsatt säkert arbete.

Företagets vd kommenterar de senaste årens olycksstatistik såhär:

– En sommar utan olyckor kan vara en slump, men två gånger i rad, då är det mer än en tillfällighet.

Jesper Gunnarsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062