23948sdkhjf

CO2-standard också för NOx?

I våras kom en ny standard för att mäta gasflöden med snävare toleranser. Den är redan styrande för mätning av koldioxid. Just nu utreder Naturvårdsverket om den ska gälla även för kväveoxider.
Mätning enligt den gamla standarden gav en ögonblicksbild av flödet. Den nya svenska standarden, som bygger på en europeisk, anger olika sätt att kontinuerligt mäta gasflöden med stor noggrannhet. En uppsjö av mätmetoder specificeras i standarden, bland annat med laserdoppler, manometrar, venturi-, pivot och pitotrör samt olika beräkningsmetoder.

– Standarder är politik. Här har vi i Europa kommit överens om de minsta gemensamma nämnarna hur vi ska mäta och kalibrera. Istället för egna lösningar kan alla nu luta sig tillbaka på den här standarden, säger Christian Blomster, ordförande i Svenska intresseföreningen för luftlaboratorier, SIL.

Redan nu ska mätning av koldioxid i rökgaskanaler ske med hjälp av den nya standarden, enligt en av Naturvårdsverkets förordningar. Alla andra kommer förmodligen att använda den äldre standarden som fortfarande gäller.

Enligt Christian Blomster kommer det förmodligen inte att hända så mycket förrän priset på utsläppsrätter ökar, eller tills mätföretagen får besök av den svenska myndigheten för ackreditering, Swedac.

– Om kunder och myndigheter ställer högre krav så skulle vi kunna se en snabb förändring, annars kommer inte så mycket att hända förrän under 2015, menar Christian Blomster.

Ett annat område som kan beröras är mätning av kväveoxider. När Process Nordic ringer till Naturvårdsverkets NOx-grupp visar det sig att de just dragit igång ett projekt för att se över saken.

– Det kan bli ändringar i vår föreskrift, men vi har inte hunnit titta på det här. Om det blir en ändring kommer den förmodligen inte förrän årsskiftet 2014/2015, säger Claes Englund, handläggare på Naturvårdsverket.

I mejl från SIS, Swedish standards institute, får vi veta att den gamla standarden kommer att fortsätta gälla parallellt med den nya. Än så länge berör den nya standarden alltså framför allt Sveriges förbränningsanläggningar.

Jesper Gunnarsson

Artikeln tidigare publicerad i Process Nordic nr 11 2013
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125