23948sdkhjf

Effektivare tillverkning av cellulosaetanol

Nya tekniker för en innovativ och effektiv omvandling av vedråvara och jordbruksrester till flytande biobränslen har utvecklats av Adnan Cavka i sitt avhandlingsarbete vid Umeå Universitet.
För att biobränsle, som är en av de förnyelsebara energikällorna, ska kunna konkurrera med fossila bränslen måste metoder och processer utvecklas så att de kan produceras kostnadseffektivt.

Adnan Cavka presenterar bland annat en ny metod som ger stora förbättringar i jäsningssteget vid tillverkning av cellulosabaserad etanol. Metoden är baserad på användning av natriumditionit, natriumsulfit och natriumborhydrid – kemikalier som kan fås till relativt låg kostnad och som i dag används inom massa- och pappersindustrin samt inom textiltillverkning.

– Effekten uppnås redan vid låga temperaturer, låg kemikaliedosering och utan behov av separata processteg, säger Adnan Cavka i ett pressmeddelande.

I avhandlingen presenterar och diskuterar Adnan Cavka också möjligheten att utnyttja kvarvarande så kallade restströmmar från massabruk och bioraffinaderier för att producera enzymer på samma plats där dessa enzymer ska användas för produktion av cellulosabaserad etanol. Restströmmarnas värde i dag består endast i dess värmeinnehåll.

– Mina resultat visar att det är möjligt att utnyttja restströmmar av lågt värde, till exempel fiberslam och drank som är en restprodukt från etanolframställning, för att producera relativt höga halter av enzymer.

Resultaten är ett exempel på teknisk innovation och framsteg som tar oss ett steg närmare kommersiell produktion av förnyelsebara flytande biobränslen. Gröna drivmedel kan bli en viktig del i ett framtida hållbart samhälle.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094