23948sdkhjf

Vägsalt blev matsalt

I minst 13 år har det isländska livsmedelsföretaget Ölgerdin levererat industrisalt i stället för livsmedelssalt till kunder inom livsmedelsbranschen. Men ingen är säker på om det är hälsovådligt eller inte.

Industrisalt används för avisning av vägar eller till kemisk produktion och kontrolleras inte lika noga som livsmedelssalt.Livsmedelsföretaget Ölgerdin hävdar att man inte känt till att det skulle vara någon skillnad och hänvisar till att man haft den isländska livsmedelsmyndigheten Matvälastofnuns tillstånd, uppger nyhetssajten Icelandic review.Mejeriföretaget MS Iceland Dairies har omgående beslutat dra in fem produktionslinjer.Matvälastofnun har sagt att saltet inte är farligt, något som den isländska hälsomyndigheten protesterat mot.Landets konsumentförbund anser att både myndigheter och råvarugrossisten Ölgerdin kan klandras men att ansvaret faller tyngst på livsmedelsproducenterna.– Det är faktiskt ett brott att använda industrisalt för livsmedelsproduktion, säger förbundets ordförande Johannes Gunnarsson till isländska medier.Men det är oklart om Ölgerdin ska ställas i till svars för de felaktiga leveranserna.Svenska livsmedelsverket säger till TT att det inte finns någon fastlagd standard när det gäller saltanvändning inom den svenska livsmedelsindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063