23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Process Nordic
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Konserverar mat i tre år

Hållbarheten för kött, ost, mjölkprodukter med mera kan öka till hela tre år, med en nyupptäckt peptid, bisin.

Forskare vid Minnesota University i USA har lyckats få fram ett konserveringsmedel som ökar hållbarheten drastiskt. Enligt forskarna kan det handla om så mycket som tre år för mjölk, korvar med mera, enligt nyhetssajten Food Monitor. – Medlet ser ut att vara mycket bättre än någonting som använts tidigare. Det påverkar inte heller näringsinnehållet. Vi tillsätter inte en kemikalie. Vi sätter till en naturlig ingrediens”, säger forskaren Dan Sullivan, professor vid Minnesota University, till tidningen The Telegraph. Bisin produceras normalt av magens egna, skyddande bakterier och är den första som motverkar sjukdomsalstrande bakterier som e coli, salmonella, och listeria. Den är nära besläktad med nisin som används i livsmedelsproduktion redan idag. Den kan däremot inte hindra grönsaker och frukt från att förstöras, eftersom det handlar om helt andra processer.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.11|