23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Processrdic
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Livsmedelsmärkning ska bli tydligare

EU-kommissionen har godkänt ett förslag som ska modernisera och förbättra EUs regler för livsmedelsmärkning.

De nya bestämmelserna ska garantera att livsmedel märks med de viktigaste uppgifterna på ett tydligt och lättläst sätt. I dag varierar kvaliteten på livsmedelsmärkningen stort från produkt till produkt och från ett EU-land till ett annat.Målet med kommissionens förslag är att uppgifterna ska presenteras på ett någorlunda likvärdigt sätt i alla EU-länder. Bland annat måste etiketten vara läslig med en teckenstorlek på minst 3 millimeter.Enligt förslaget till förordning ska det klart anges på förpackningens framsida hur mycket energi, salt, socker, fett och mättat fett som en portion, 100 ml eller 100 g av produkten innehåller. Dessutom ska man ange hur stor del dessa fem ämnen utgör i förhållande till det rekommenderade dagliga intaget.Kraven på märkning av allergiframkallande ämnen ska också bli strängare. I förordningen föreslås att alla livsmedel som innehåller allergiframkallande ämnen som jordnötter, mjölk, senap eller fisk ska märkas.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078