23948sdkhjf

Achema: Trenderna för läkemedelsindustrin

Achema-mässan går in på upploppet. Process Nordic har lyssnat på ett föredrag om trenderna inom läkemedelsindustrin

På processindustrimässan Achema diskuteras allt olika branscher inom processindustrin. Andreas Mattern från Syntegon, deltog i en presskonferens och talade om trender inom läkemedelsindustrin. 

En tydlig trend är utvecklingen inom genterapier där det går mot mer personaliserade läkemedel och mindre batcher, ibland bara för en person. 

Det finns även andra trender.

– Många processer är idag manuella men det går mot automation.

Ett läkemedelsområde som fått mycket uppmärksamhet på senare tid är läkemedel mot fetma, obesitas. Här är det motsatsförhållandet som gäller, stor efterfrågan och läkemedelsbolagetn vill bara hinna med att producera mer. Det här ställer andra krav med fokus på till exempel kontinuerlig produktion istället för batchvis.

– Kontinuerlig produktion är nu allt mer aktuellt, även för fasta material inte bara vätskor. Jag skulle säga att från 2015 ungefär var progonoserna att all produktion skulle vara kontinuerlig om 10 år. Så har det inte blivit men intresset är på en hög nivå.

En utmaning som varit i fokus de senaste åren är EU:s revision av GMP, Good Manufacturing Practice, annex 1 om sterila produkter.

– Det är ganska tydligt vad som står, men den stora frågan i branschen är just nu, hur gör man i praktiken?

Det finns ytterligare delar som är i fokus för branschen.

– Det här kravet i samhället på hållbarhet och det här är naturligtvis inget nytt ord, men under de senaste två åren i pharma har det verkligen blivit verklighet. Det är inte längre bara fina färgglada broschyrer i årsredovisningen. Det är verkligen på väg,

Det kan handla både om att minska koldioxidavtrycket från produktionen och att skapa läkemedel som inte har negativa effekter på miljön.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109