23948sdkhjf

Spaden i jorden för första europeiska anrikningsanläggningen för litium i Europa

Finska Keliber kommer att producera litium om två år.

Nu har bygget av Kelibers anrikningsanläggning i finska Kaustby satts igång, det rapporterar Yle. Bolaget kommer om två  år att bli det första i Europa att producera litium för elbilsbatterier. I anrikningsläggningen ska litium raffineras från den enprocentiga halt som finns naturligt i berggrunden till en koncentration på fem procent. Därifrån ska det tas till anläggningen i Karleby för förädling till en 50-procentig koncentration.

– Vi har varit med i projektet länge och även investerat mycket pengar, så nu när vi kommer igång med verksamheten känns det stort, säger Jan Lång, nytillträdd styrelseordförande för det statligt ägda Finlands Malmförädling, som äger 20-procent i Keliber, till Yle.

Kommundirektören Minna Nikander säger till Yle att man räknar med kring tre miljoner euro i årliga skatteintäkter när driften kommer igång.

Prognosen utifrån de fyndigheter som gjort hittills är att en litiumbrytning kan pågå i 16 år. Investeringskostnaderna beräknas ha gått på över 650 miljoner euro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11