23948sdkhjf

Processföretagen satsar på egen utbildningsmässa

I Piteå är företagen engagerade i en mässa för att locka studenter till rätt utbildningar.

I Piteå är det dags för mässan ”Utbildning i fokus mot trä- och processindustri”. Där samarbetar företag som SCA, Smurfit Kappa, Sunpine och Wibax tillsammans med kommunen i en branschinriktad utbildningsmässa. Syftet är att locka intresserade till att upptäcka utbildningsmöjligheter som kan generera den kompetens som branschen behöver på sikt.

Idén med en branschinriktad mässa kom när Vuxenutbildningen och SCA diskuterade om hur man kan jobba strategiskt med kompetensförsörjning på olika sätt.

– För den som är intresserad av att studera är det ibland klurigt att navigera bland utbildningsutbudet och framför allt känna till vad branschen egentligen behöver. Därför föddes idén om denna mässa där branschen är delaktig i att peka ut de utbildningar som generar kompetenser som de tycker är intressanta för framtida rekryteringar, säger Karin Gebing, projektledare Vuxenutbildningen Piteå kommun, i en kommentar.

På mässan kommer finns företagsrepresentanter som kan svara på frågor om hur det är att jobba på företaget och i branschen. På plats finns även Vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare som hjälper till med frågor om vad som krävs för att söka till utbildningarna eller hur man hittar mer information.

Linnea Larsson som arbetar med HR på SCA, ser mässan som ett innovativt sätt att jobba strategiskt med kompetensförsörjning.

– Vi ser styrkan i att vi företag samverkar för att attrahera till industrin för att visa att det finns gott om arbetsmöjligheter i Piteå och att det är värt att stanna i regionen, säger hon.

Hon får medhåll av Christoffer Caesar, HR Coordinator på Wibax som menar på att detta är ett ypperligt tillfälle att visa på bredden av de kompetenser som behövs.

– Vi ser behov av duktiga lastbilschaufförer och personer med kompetens för att jobba med produktion och underhåll, men också i olika tjänstemannaroller, exempelvis inom inköp, ekonomi, logistik och transportledning, säger han.

Smurfit Kappa, SCA, Wibax och SunPine hoppas på att fler får upp ögonen för Yrkeshögskoleutbildningen Processoperatör/driftstekniker.

– Vi hoppas på att många söker till YH-utbildningen så att den kompetensen kontinuerligt fylls på, säger Klara Norberg, HR-specialist Smurfit Kappa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125