23948sdkhjf

Billerud ändrar sig om amerikanska verksamheten

Billerud beslutar om en ny inriktning för att ställa om produktion i USA till förpackningsmaterial.

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.

– Efter ingående förstudier, utvärderingar och leverantörsdiskussioner har vi kommit fram till att den förväntade avkastningen på investeringen inte är tillräckligt attraktiv för att gå vidare med en konvertering av Escanaba till att producera förpackningskartong. Förutsättningarna har förändrats under processens gång och kostnaderna för utrustning och tjänster som krävs för att transformera verksamheten har ökat kraftigt. Framöver ska vi istället driva en mer moderat investeringsstrategi för våra nordamerikanska bruk som siktar på högre avkastning, säger Ivar Vatne, vd och koncernchef för Billerud.

– Billeruds verksamheter i Nordamerika utgör en integrerad del av Billerud och vårt engagemang på den nordamerikanska marknaden kvarstår. Sedan förvärvet 2022, har organisationens passform och regionens tillgång till kostnadseffektiv fiber och dess finansiella resultat överträffat våra förväntningar. De långsiktiga marknadsutsikterna för papper och förpackningsmaterial i Nordamerika är lovande. Med bättre än förväntad maskinflexibilitet ser vi stor potential att diversifiera vår produktportfölj mot förpackningskvaliteter, helt i linje med vår strategi, säger Ivar Vatne.

Billerud kommer att fortsätta förse den nordamerikanska marknaden med förpackningskartong som produceras vid bolagets europeiska bruk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094