23948sdkhjf

Testar mobil teknik för att fånga koldioxid

Växjö Energi är i sommar värd för att testa en teknik för infångning av koldioxid via en mobil anläggning.

– Vi ser fram emot att få värdefulla insikter för att så småningom kunna skräddarsy en permanent lösning för Sandviksverket. Vi har en stor potential att nå minusutsläpp i Växjö, med tanke på att vi redan har en 100 procent fossilfri energiproduktion, säger Erik Tellgren, vd på Växjö Energi, i en kommentar.

En mobil anläggning för koldioxidavskiljning tillhandahålls av utrustningsleverantören Sumitomo SHI FW (SFW). Den kommer att installeras på Sandviksverket under maj–juni med planerad driftstart i slutet av juni.

Tekniken för att avskilja koldioxiden från rökgaserna kallas HPC, hot potassium carbonate, som är en tidigare beprövad industriell teknik i olika applikationer där koldioxid avskiljs. Fördelarna är, enligt bolaget, bland annat låg energianvändning och hög kostnadseffektivitet.

Testanläggningen kommer att vara i gång fram till slutet av september. Efter det kommer data från testet att analyseras för att utvärdera hur väl lösningen fungerar med Sandviksverkets specifika förutsättningar.

Förhoppningen är att ha en permanent anläggning på plats 2028 och det finns potential att fånga in cirka 200 000 ton koldioxid årligen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047