23948sdkhjf

Bolagen samarbetar för en förstudie om vätgas och biobränsle

Boliden, Nevel, Skellefteå Kraft och Sveaskog ska utföra en förstudie om att etablera en värdekedja för vätgas och biobränslen i Västerbotten.

I förstudien ska bolagen försöka hitta en lösning för hur man drastiskt kan reducera utsläpp vid Rönnskär i Skellefteå. Tanken är att knyta ihop olika sektorer för att bygga upp en robust värdekedja genom att bolagen var och en kan bidra med sina förutsättningar , "Sveaskog med fokus på skogsråvara, Skellefteå Kraft med sin erfarenhet av förnybara energilösningar, Nevel med tekniskt kunnande och erfarenhet kring infrastruktur och Boliden med fokus på processer för metallframställning", skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Att skapa och använda en lokal värdekedja när man genomför övergången från fossil till fossilfri baserad energi är naturligtvis en plats vi behöver utforska i detalj. Med tanke på vikten av metallproduktionen i Rönnskär är detta inte bara värdefullt för oss, utan för den allmänna elektrifieringen i samhället, säger Mats Gustavsson, energidirektör för Boliden i en kommentar.

Studien organiseras av Sweco som ska utvärdera "den tekniska potentialen för ett storskaligt industrikluster inom produktion och användning av hållbart producerad energi såsom biokol och vätgas".  Den förväntas pågå i ett halvår, och därefter ska bolagen utvärdera och diskutera eventuell fortsättning på samarbeten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078