23948sdkhjf

Intresset stort för årets produktionsmässor

Den 14 till 17 maj bjuder Elmia än en gång in till en bred mässfest. Sex mässor samlas då under ett och samma tak för besökare att diskutera affärer och ta del av nyheter inom sin bransch.

– Allting tyder på att årets mässa kommer bli större än den 2022, men målet är satt att komma tillbaka till den storlek mässan hade 2018, säger årets projektledare av Produktionsmässorna, Bengt Johansson och Mikael Ström.

Bengt Johansson är ansvarig för årets mässor Polymer, Automation, Svets och Fogningsteknik och Mikael Ström för mässorna Verktygsmaskiner, 3D och Plåt. Båda är väldigt nöjda med intresset för årets event.

– Vi har redan passerat en milstolpe, det vill säga fler än 450 inbokade utställare, säger de drygt en månad före mässan tar fart. Årets teman på det biennala mässkonceptet knyter med all kraft an till några av de trender som ligger i tiden, nämligen smart, hållbar och omställbar industri.

Precis som tidigare år delar mässorna Svets och Plåt utrymmet i hall A. Verktygsmaskiner är i hall B och Automation i hall D. Nytt för i år är att 3D-mässan delar hall C med Polymer.

– Vi har fått ett bra gensvar kring detta av såväl polymermässans som 3D-mässans branschföreningar. De ser flera synergier, säger Mikael Ström.

Det märks att branschen har medvind Mikael Ström

Samtliga branscher har, enligt Mikael Ström haft ett väldigt bra konjunkturläge både under och efter pandemin. Han tror att detta kan vara en av orsakerna till många företag vill satsa och syns lite extra i år.

Tidigare år har mässarrangören valt att kalla Produktionsmässorna för en svensk mässa. I år är den uppgraderad till en nordisk.

– Tyngdpunkten är att det ska vara Nordens största affärsplats. Visst är merparten av besökarna svenska, men bland utställarna har vi företag från i princip hela världen, med tyngdpunkt på svenska och nordiska utställare, säger Bengt Johansson.

Mikael Ström uppskattar att 80 procent av utställarna kommer från Norden, 10 procent från Europa och 10 procent från länder utanför Europa.

Vi ber dem lyfta fram något specifikt om de respektive mässorna, och de börjar med den i särklass största - Verktygsmaskiner i hall B. Mikael Ström som ansvarar för denna, säger att det märks att branschen har medvind. Flera aktörer har i år valt att ha större montrar.

– Det är många, både större och mindre företag som vill synas mer, säger han.

I hallen arrangeras i vanlig ordning SM i CNC-teknik i svarv och fräs för ungdomar. Den pågår tisdag till torsdag med prisutdelning på fredagen efter lunch.

På mässan Automation i hall D, kommer samtliga stora robottillverkare att finnas på plats. Även flera systemintegratörer ställer ut samt elektronik- och komponentföretag. Mässan är dagsläget inte riktigt fullbokad, men den har ändå fler utställare än 2022, säger projektledarna som är övertygade om att fler är på ingång.

Det blir en komplett plast- och gummimässa. Bengt Johansson

Plåt-, såväl som svetsmässan är båda slutsålda. Plåtmässan kommer att ha en bra mix av nordiska utställare, men tyvärr är inte alla de stora aktörerna på plats med monter. Svetsmässan kommer att ha kring 90 utställare, från mindre företag till de större drakarna.

Polymermässan i hall C, kommer för första gången på länge att bli fullbokad.  Extra kul, tycker Bengt Johansson att det är då hela Plastmaskingruppens medlemmar valt att ställa ut, och kommer ha maskiner i drift. Givetvis kommer även materialdistributörer och verktygsmakare finnas på plats.

– Det blir en komplett plast- och gummimässa, säger han.

Bengt Johansson uppskattar att antalet utställare kommer att landa på ett 60-tal. Precis som i flera av de andra hallarna har fler utställare än förra gången valt att boka en större monteryta.

3D-mässan, som i år arrangeras i samma hall som Polymer, har fått 200 kvadratmeter mer yta än 2022. Arrangören siktar på att antalet utställare blir ett 20-tal, precis som för två år sedan. Även här finns det en bra mix av utställande företag med nordisk representation, säger Mikael Ström.

Avslutningsvis undrar vi hur korgen av nya inslag kommer se ut? Den är ganska välfylld enligt projektledarna. Bland annat arrangeras Temavandringar, guidade turer för besökarna, med plats för cirka 15 deltagare per tur.

AI-arena är en annan nyhet. Mikael Ström säger att det är en dedikerad yta där AI lyfts fram med fokus på tillämpning mot produktion. Bengt Johansson lägger till att företagen kommer att vara en mix av nya och etablerade företag. Arenan kommer att vara förlagd till hall D. En annan nysatsning är Kompetensarenan i Mässgatan. Här kommer företag och organisationer att stå, som arbetar med kompetens. På plats finns även en liten “speakers corner” yta där utställande företag kan berätta om projekt de driver kring kompetens.

Sist men inte minst berättar projektledarna att arrangören efter den första mässdagens avslut, kommer ha en tillställning i Elmias konferensanläggning, där besökare och utställare ges möjlighet att nätverka, äta en bit mat och sedan lyssna till två föredragshållare som kommer att inspirerande föredrag varvat med musik från ett husband. Den ena föredragshållaren är Tony Persson, teknikchef från Scania CV AB. Den andra är Niklas Hermansson, tech-guru och trendsättare mot AI. Hermansson kommer att ha en spaning mot 2049 om hur samhället och industrin ser ut då. För att närvara krävs biljett.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078