23948sdkhjf

LKAB svarar på SSAB:s investeringsbeslut

SSAB:s investeringsbeslut leder till snabb replik från LKAB – som klargör att Hybritdemons utbyggnadstakt beror på tempot i tillståndsgivning och utbyggnaden av fossilfri elproduktion.

SSAB:s besked kring ett investeringsbeslut att gå vidare med fossilfritt stålverk i Luleå har gjort att LKAB snabbt har gått ut med en kommentar, då de båda bolagens utvecklingstakt hänger ihop.  Det fossilfria stålverket planerar att använda en mix av fossilfri järnsvamp från Hybrits demonstrationsanläggning i Gällivare och återvunnet stålskrot som råvara.

– Vår samarbetspartner i Hybrit och största kund SSAB:s investeringsbeslut i Luleå är en stark signal för vår planerade övergång till fossilfri järnsvamp i Gällivare. Det innebär en ökad säkerhet och trygghet om vägen framåt inför LKAB:s framtida investeringsbeslut i Hybritdemon, vilket är första steget i den successiva omställning vi planerar, säger Jan Moström, vd och koncernchef för LKAB.

Samtidigt markerar LKAB tydligt att både tillståndsgivning och utbyggnad av fossilfri el går långsamt – vilket dikterar takten på utbyggnaden av Hybrit.

– Omställningen i Sverige hindras fortsatt av tidskrävande och oförutsägbara tillståndsprocesser. Vi har redan tvingats skjuta tidplanen för Hybritdemon till slutet av 2027 med stor risk att det skjuts in i 2028, säger Jan Moström i kommentaren.

Samtidigt är 2028 samma år som SSAB planerar att det nya stålverket ska tas i bruk.

LKAB:s omställningsplan för Malmberget/Gällivare är att först sjösätta Hybrit-demon och i steg 2 bygga ännu en direktreduktionsanläggning med Hybritteknologi, vilket gör det möjligt att öka leveranserna av fossilfri järnsvamp runt 2030. LKAB beräknar att den första Hybritdemon kräver 5 TWh fossilfri el för produktion av grön vätgas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079