23948sdkhjf

LKAB vill stoppa tåg på Malmbanan

Urspårningar har gjort att LKAB sitter på för stora lager järnmalm, motsvarande 600 fullastade tåg. Nu drar bolaget i alla halmstrån och föreslår temporära stopp av persontrafik, rapporterar Ekot.

Vanligtvis avgår det 14 fullastade tåg dagligen men de två urspårningarna som skett på malmbanan under det senaste halvåret har gjort att LKAB sitter på för stora lager järnmalm – motsvarande 600 fullastade tåg.

– LKAB har under en lång tid fört samtal med Trafikverket hur vi skulle kunna höja kapaciteten i det befintliga systemet eftersom vi i nuläget inte kan leverera all järnmalm som vi kan producera. Man måste vända på alla stenar för att få upp kapaciteten, en av dem kan vara pausa persontrafiken under vissa perioder, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg till Ekot.

Enligt Anders Lindberg har bolaget även internt genomfört stora satsningar under de senaste åren för att komma tillrätta med problemet, som investeringar i nya vagnar och en ny lokverkstad för kostnader uppemot en miljard. Men det har inte varit tillräckligt,

– I värsta fall, om det här inte löser sig, kan vi inte fortsätta producera. Vi kan inte fortsätta producera om vi inte får betalt av våra kunder och det får vi inte om produkterna ligger kvar på lagret, säger Anders Lindberg på Ekot.

LKAB föreslår därför bland annat att persontrafiken kan stoppas under vissa perioder, men hoppas på sikt på ett dubbelspår som man menar hade varit det bästa för alla inblandade parter. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109