23948sdkhjf

Snart dags för teknikfest på Hannovermässan

Snart är det dags att samlas för den stora industrimässan i Hannover.

Den 22-26 april är det åter igen dags för Hannovermässan med fokus digitalisering, elektrifiering och automation.

– Det här är 11 året jag står på scen och presenterar Hannovermässan, men vi har aldrig haft ett så osäkert läge med klimatförändringar och tillväxt som stagnerar, säger Jochen Köckler, ordförande i styrelsen för mässbolaget Deutche Messe, i samband med en presskonferens vi har lyssnat på.

Han menar att i orostider är mässan ännu viktigare för att presentera nya lösningar som företagen kan använda för att effektivisera sin produktion.

Det gäller att investera i AI nu Jochen Köckler

Mycket fokus är i år på AI och maskininlärning.

– Alla har troligen testat ChatGPT och det visar vilken inflytande det haft. Om vi kan applicera det i industrin kommer det att ha stor betydelse men det är svårt förutsäga hur stor. Det gäller att investera i AI nu för att inte hamna på efterkälken.

På plats finns 4 000 utställare från hela världen och 300 startup-företag.

– Här får startup möjlighet att visa upp sina idéer.

Stort fokus läggs även på energifrågan. I hall 12 kommer mer än 300 företag att visa upp sina lösningar inom process- och spillvärme, förnybar energi, energihantering och energieffektivitet samt mobilitet, resurseffektivitet och återvinningsekonomi. I hall 13 intill kommer 500 utställare inom vätgasekonomin att visa hur de kan bidra till att säkerställa en koldioxidneutral produktion i framtiden med hjälp av ny teknik och nya affärsmodeller. Det finns dock en del utmaningar för att införa vätgasekonomin.

– Vi måste ha tydliga regelverk om företag ska investera, säger Jochen Köckler.

Den som tröttnar på att gå runt i alla mässhallar kan även lyssna på olika föredrag av totalt 1 800 talare.

Under mässan pågår också en rad olika konferenser bland annat Research and Innovation Summit där personer från industrin, vetenskapen och politiken möts för att diskutera innovation i Europa. 

En annan konferens är Femworx, en kongress med fokus kvinnors karriär inom industrin. Den intresserade kan även hitta en konferens om lättvikt.

Till invigningen kommer bland EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Tysklands förbundskansler samt Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Den sistnämnde deltar eftersom Norge är partnerland i år under parollen: Pioneering the Green Industrial Transition.

– Norges högkvalificerade arbetskraft, avancerade industri och energiteknik samt höga grad av förtroende och stabilitet gör oss till en viktig partner i den gröna omställningen och ett av världens mest attraktiva länder för företag, säger Norges representant Jan Christian Vestre i en kommentar.

Bland annat kommer Norge tillsammans med Tyskland anordna en energikonferens som fokuserar på affärsmodeller för vätgasekonomin som skapar investeringstrygghet för infrastruktur, produktion, transport, lagring och distribution.

Norge har också en egen paviljong på mässan där företag som till exempel Yara och Siemens ställer ut. Totalt är det 31 partnerföretag varav 7 kopplar till vätgas. 

Norge hoppas kunna visa upp satsningar inom bland annat koldioxidinfångning och lagring men även den kunskap som finns om havsbaserade anläggningar vilket kan vara intressant för företag till exempel inom vindkraftsbranschen.

Du missar väl inte att vi bjuder på entréavgiften till mässan

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094