23948sdkhjf

Outokumpu undersöker produktionen av syntetisk metan

Ståltillverkaren Outokumpu har tecknat ett samförståndsavtal med finska leverantören av förnybar energi, Q Power, för att utforska produktionen av syntetisk metan på sin anläggnings i Torneå.

Avtalssyftet är att få en förståelse för det ekosystem som behövs för att producera syntetisk metan ur tekniska, finansiella och kommersiella aspekter. 

Det primära målet är att producera e-bränsle för att minska beroendet av fossila källor.

– Outokumpus långsiktiga vision är att ha en koldioxidneutral, avfallsfri produktion av rostfritt stål. CCU-tekniken är en nyckelteknologi på vår färdplan mot koldioxidneutralitet. Samarbetet med Q Power, med deras banbrytande teknologi, är en spännande möjlighet för oss att tillsammans utforska olika alternativ. Starka partnerskap behövs för att påskynda cirkulariteten där även avfall och utsläpp kan återanvändas och återanvändas för att minimera klimatpåverkan och maximera effektiviteten, säger Stefan Erdmann, Chief Technology Officer på Outokumpu.

CCU-tekniken:

CCU innebär att koldioxid avskiljs och nyttiggörs, exempelvis genom att koldioxiden används som råvara i bränslen eller nya material. CCU binder koldioxid tillfälligt i produkter men ger ingen permanent lagring av koldioxiden. Genom användning av biogen koldioxid i CCU kan fossila källor av kol ersättas i produkter. Avskiljningssteget är identiskt med det för CCS men skillnaden mellan teknikerna är koldioxidens slutanvändning och uppehållstid.

Sweco

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063