23948sdkhjf

Preem raff kvartalsrapport: ”Något svagare raffinaderimarginaler”

Idag presenterade Preem sin kvartalsrapport, vi fokuserar på raffinaderidelen.

Magnus Heimburg, vd på Preem kommenterar:

– Jag är nöjd över att vi kan summera årets fjärde kvartal med svarta siffror. Det finansiella resultatet påverkades till största del av något svagare raffinaderimarginaler, och det planerade underhållsstoppet i Göteborg.

Koncernen delar upp sin verksamhet i två segment, Supply & Refining och Marketing & Sales, vi har tittat närmare på Supply & Refining.

Affärsområdet Supply & Refining rapporterade ett justerat EBITDA på 1,917 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2023, vilket är en minskning från 2,493 miljoner kronor under samma period förra året.

– Jag är stolt över att bolagets engagemang i vår strategiska omställning, där vi stärker vår roll som en ledande producent av förnybara drivmedel för vägtrafiken, sjöfarten och flyget.

Under kvartalet började bolaget produktion av Preems första egenproducerade HVO. - Preem styrelse fattade dessutom ett investeringsbeslut på 5,5 miljarder kronor för att bygga om den så kallade ICR-anläggningen vid raffinaderiet i Lysekil. Beslutet möjliggör en ombyggnation av dagens befintliga dieselanläggning, till att anläggningen kommer att bli Skandinaviens största produktion av förnybart flygbränsle och HVO. ICR-anläggningen kommer årligen producera 1,2 miljoner förnybara kubikmeter från och med år 2027.

– Det gör att Preems totala kapacitet på raffinaderierna ökar till 2,5 miljoner kubikmeter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094