23948sdkhjf

Nya vägledningar om tillståndsprövningar

Naturvårdsverket har tagit fram en ny vägledning för företag som behöver söka tillstånd för miljöfarlig verksamhet.

När verksamhetsutövare ges bättre förutsättningar att göra rätt ökar också möjligheten för effektiva tillståndsprövningar.

– Ett sätt är att ta fram överskådliga vägledningar och göra det lättare att hitta rätt bland regler och krav och det är det vi har gjort nu, säger Petter Larsson-Garcia i en kommentar. 

Syftet med vägledningen är att sprida kunskap om tillståndsprocessen för företag som ska söka tillstånd vid en miljöprövningsdelegation hos länsstyrelsen. Tanken är göra det enklare för företag att göra rätt och förstå vilka underlag som behöver finnas på plats vid en viss tidpunkt. 

Dessutom tydliggör den vilka aktörer som är aktiva när under en tillståndsprocess. När tillståndsprocessen är över och verksamheten har fått tillstånd tar tillsyn av verksamheten vid.

Se vägledningen hos Naturvårdsverket.

En del företag som bedriver miljöfarlig verksamhet har en verksamhet som också ger gränsöverskridande miljöeffekter. Det kan exempelvis handla om vindkraftsparker till havs och gruvor.

Företag som bedriver den typen av verksamhet behöver samråda med det eller de länder som kan komma att påverkas av verksamheten, så kallade Esbo-samråd. I samband med vägledningen om tillstånd för miljöfarlig verksamhet har Naturvårdsverket också tagit fram en vägledning om den här typen av samråd.

De nya vägledningarna har nära koppling till varandra och är viktiga för att underlätta för företag att hitta rätt information i rätt skede under tillståndsprocessen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126