23948sdkhjf

Då öppnar Malmbanan igen

Trafikverket har lämnat en prognos om när malmbanan kan öppnas efter tidigare urspårning. Vi har tittat närmare på vad LKAB och Trafikverket säger. 

Nu har Trafikverket gått igenom den sträcka som skadades vid urspårningen den 24 februari norr om Vassijaure. Det rör sig om 1,5 kilometer spår där arbetet påbörjats bland annat med utbyte av sliprar och reparation av signal och elanläggning. 

– Nu har vi fått en bra bild över de skador som uppstod vid urspårningen, återställningsarbetena har startat och vi kommer att jobba intensivt hela helgen, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket. 

Han fortsätter: 

– Med erfarenheter från den tidigare urspårningen så är vädret den största osäkerhetsfaktorn men väderprognosen ser bra ut för de kommande dagarna. Därför har vi nu satt en prognos om att trafikstart kan ske klockan 16.00 torsdag den 7 mars.

– Det är glädjande att vi kan börja köra våra leveranser på Malmbanan norrut redan i nästa vecka. LKAB har erbjudit att hjälpa till där vi kan i återställningsarbetet, givetvis med Trafikverket som samordnande kraft. Vi kommer till exempel att testköra anläggningen med ett fullastat malmtåg, följt av täta avsyningar på banan av Trafikverket, säger Caroline Wiss, vd på LKAB Malmtrafik.

Provkörningarna kommer att inledas den 4 mars. 

Det var under lördagskvällen 24 februari som ett tomt LKAB-tåg spårade ur vid Vassijaure station. Under veckan har röjningsarbetet pågått och Trafikverket har tillsammans med Svenska haverikommissionen undersökt bansträckningen. Under förmiddagen den 1 mars fick Trafikverket medgivande att påbörja återställningsarbetet och kunde senare samma dag ge en prognos för trafikstart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079