23948sdkhjf

Borealis satsar på vindkraft: ”Accelerera resan mot vårt mål”

Två nya avtal för att förse Borealis anläggningar i Sverige och Belgien med förnybar energi från landbaserade vindkraftsparker har tecknats.

Borealis har som mål att förse 100 procent av affärsenheterna Polyolefins och Base Chemicals med el från förnybara källor senast 2030.

Bolaget har därför nu tecknat ett avtal om kraftköp PPA,Power Purchase Agreements,med Axpo som är Schweiz största producent av förnybar energi.

De nya tioåriga avtalen för Borealis anläggningar i Sverige och Belgien följer tre tidigare långsiktiga avtal med Axpo som ingicks 2021, 2022 samt 2023.

Till Borealis anläggning i Sverige startade leveransen i januari i år, och kommer varje år att ge Stenungsundsverksamheten 125 GWh vindkraft. Vindkraften kommer att levereras från den landbaserade vindkraftsparken Lake Wind AB i Habo, Sverige, som ägs av en infrastrukturfond, förvaltad av Vauban Infrastructure Partners.

Samtidigt har Axpo också startat leveransen av 70 GWh vindkraft per år till Borealis anläggningar i Belgien, från vindturbiner på västra stranden av Antwerpens hamn som omger Borealis anläggning i Kallo.

Med dessa kraftköpsavtal tar Borealis viktiga steg mot sitt mål att förse 100 procent av affärsenheterna Polyolefins och Base Chemicals med el från förnybara källor senast 2030.

De bägge kraftköpsavtalen innebära också en minskning av Scope 2-utsläppen (indirekta utsläpp av växthusgaser till följd av inköp eller förvärv av el, ånga, värme och kyla) från verksamheten, med cirka 14 955 ton årligen.

– Detta långsiktiga partnerskap är ännu ett sätt för oss att fortsätta hitta lösningarna för ett hållbart liv och samtidigt accelerera resan mot vårt mål om att fullt ut förse våra verksamheter med förnybar el senast 2030, säger Wolfram Krenn, Borealis Executive Vice President Base Chemicals & Operations, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078