23948sdkhjf

GM och Komatsu utvecklar framtidens gruvdrift

General Motors och Komatsu presenterar en gemensam utveckling av vätgasbränsleceller för att driva Komatsus 930E tipptruck, som syftar till att accelerera övergången till en helt elektrisk och utsläppsfri industriell tillämpning.

GM och Komatsu ska samarbeta för att utveckla en vätgasbränslecell modul för Komatsus 930E, en eldriven tipptruck.

General Motors (GM), aktör inom vätgasbränslecellsteknologi, och Komatsu, tillverkare av gruv- och byggutrustning, kommer gemensamt att designa och validera teknologin.

Söderberg & Haak, återförsäljare av Komatsu, uppger att med sin lätta vikt och snabba tankningsprocess är vätgasbränsleceller utmärkta för att elektrifiera tillämpningar som vanligtvis drivs av dieselmotorer. Genom att använda vätgas som bränsle kan stora mängder energi lagras ombord på fordonet utan att påverka dess lastkapacitet.

Bränsleceller erbjuder

En lösning med noll utsläpp för fordon med extremt höga lastkrav, som Komatsu 930E tipptruck, med sin nominella lastkapacitet på 320 ton. Dessa fordon opererar vanligtvis på en enda gruva under hela sin livstid, vilket förenklar utmaningarna med att dimensionera och distribuera en effektiv vätgasinfrastruktur för att betjäna fordonsflottan enligt Komatsu.

– Hos GM tror vi att bränsleceller kan spela en integrerad roll i en utsläppsfri framtid, och hjälpa till att elektrifiera tyngre tillämpningar, bortom personbilar, sade Charlie Freese, verkställande direktör för GM:s Global HYDROTEC-verksamhet.

– Tipptruckar är bland de största, mest kapabla fordonen som används inom någon industri, och vi tror att vätgasbränsleceller är bäst lämpade för att leverera nollutsläppsframdrift till dessa krävande tillämpningar.

Komatsus bränslecellsdrivna tipptruckar kommer att erbjuda en ytterligare väg mot avkolning bortom batteridragning eller batteridrivna laddningslösningar, utan behov av en ytterligare laddningsinfrastruktur inom gruvorna.

Komatsu har satt som mål att minska sina globala utsläpp med 50 procent till 2030 och har en utmanande målsättning att uppnå koldioxidneutralitet till 2050. Planerna för att uppnå dessa mål inkluderar att minska och eliminera utsläpp inom företagets produktutbud, såväl som inom företagets faciliteter och produktion av dess produkter. Komatsu uppger att man också arbetar nära sina kunder för att minska och eliminera utsläpp under produktanvändning genom optimeringsprogram som stöds av Komatsus teknik- och service-lösningar.

GM:s mål är att vara fullständigt koldioxidneutral både för produkter och verksamhet år 2040.

– Att hitta nya sätt att driva utrustningen våra kunder behöver för det livsviktiga arbetet inom gruvdrift och byggkonstruktion är en kritisk del av vårt åtagande att stödja en mer hållbar framtid, sade Dan Funcannon, vice president för ingenjörskap och utveckling i Nordamerika för Komatsu.

– Detta är ett väsentligt arbete som kräver samarbete över branschgränserna, och vi är glada att samarbeta med GM om denna viktiga lösning för ett transporterbjudande utan avgasrörutsläpp.

GM och Komatsu avser att testa den första prototypen som drivs av HYDROTEC i mitten av 2020-talet på Komatsus Arizona Proving Grounds (AZPG) forsknings- och utvecklingsanläggning. Detta fordon kommer att drivas av över 2 megawatt HYDROTEC-effektenheter.

GM har bedrivit bränslecells forskning och produktutveckling i över 50 år och är ett av de enda företagen med avancerade, hemmagjorda teknikplattformar för både litiumjonbatterier och vätgasbränsleceller. GM och Komatsu tror att dessa kompletterande teknologier kan hjälpa till att driva på antagandet av lägre utsläpps mobilitetslösningar och hjälpa andra branscher än personbilar att uppnå sina hållbarhetsmål.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156