23948sdkhjf

Svenska stålindustrin kritisk till nya EU-regler

När ett nytt direktiv som ska begränsa utsläppen av resurser, så som el och vatten, är så gott som klart ställs många frågor hos den svenska stålindustrin som ser direktivet ett potentiellt hinder.

Eva Blixt, seniorrådgivare på branschorganisationen Jernkontoret, berättar för P4 Gävleborg att det förvisso är positivt att EU vill ha en klimatanpassad industri, men att man måste se till kvaliteten och inte bara på hur mycket resurser som används.

– En av hemligheterna bakom det svenska excellenta stålet är att man kyler och värmer om vartannat och då går det åt mer energi och vatten. Men det är för att få fram en produkt som efterfrågas på marknaden.

Nu är direktivet nästan helt klubbat. 

Eva Blixt säger till P4 Gävleborg att det är viktigt att säkerställa att det inte bara är ett enda värde samlas ihop för all sorts stål. Ut ett helhetsperspektiv, menar hon, är de flera tusen olika sorters stål redan klimatsmarta.

– Men i processen kostar de mer. Det gäller att få kommissionen och medlemsstater att förstå detta i det kommande arbetet. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079