23948sdkhjf

Zinkgruvan Mining bäst på arbetsmiljö

För att uppmärksamma den svenska gruv- och mineralindustrins arbete med säkerhet och arbetsmiljö delar branschorganisationen Svemin ut Svemins Arbetsmiljöpris. 2024 står Zinkgruvan Mining som vinnare.

Genom Zinkgruvan Minings projekt "Kritiska kontroller som räddar liv" har man kunnat implementera ett nytt arbetssätt för att minska risken för allvarliga olyckor och dödsfall. Förra året blev det bästa året för bolaget någonsin gällande olycksfall med sjukskrivning och medicinsk behandling.

– Det känns jättekul att få ta emot detta pris bland alla nominerade. Det är ett pris för en stor laginsats som genomförts av såväl ledare som medarbetare längst ut i fronten, säger Lars Bengtsson, arbetsmiljöchef på Zinkgruvan Mining, i en kommentar.

Han tillägger:

– Vi tror att arbetssättet med "Kritiska kontroller som räddar liv" har spelat en avgörande roll för att nå dessa resultat. Det är ett förändrat arbetssätt jämfört med det konventionella arbetsmiljöarbetet då fokus läggs på de händelser och risker med hög potential att bli olycksfall med dödlig utgång. Majoriteten av oönskade allvarliga händelser på arbetsplatsen är förknippade med fel i kända kontroller snarare än misslyckanden med att förutse risk.

Materialet har tagits fram tillsammans med chefer i verksamheten och skyddsombud. Allt för att få en så stor förståelse för arbetet som möjligt.

Hela Svemins motivering:

Bra samverkan mellan ledning, chefer, arbetstagare och skyddsombud vinner alla på och det är vad som krävs för att uppnå en säker arbetsplats. Vinnarna har under 2023 framgångsrikt implementerat ett nytt arbetssätt för att minska allvarliga olyckor och dödsfall. Med utgångspunkt i delaktighet, samverkan och ansvar förväntas arbetssättet öka engagemanget hos alla på företaget och skapa förståelse för att säkerhet alltid har högsta prioritet.

Svemin

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078