23948sdkhjf

De minskar gasförbrukningen med 25 procent

Järngjuteriet har satsat på värmeåtervinning och minskat naturgasförbrukningen rejält men det kommer bli ännu mer.

Det danska järngjuteriet, Birn, har investerat i två nya värmeåtervinningssystem som tar överskottsvärmen från bolagets fettverkstad och återvinner den till fabriken. De två anläggningarna täcker 10 000 kvadratmeter produktionsyta och förväntas minska järngjuteriets naturgasförbrukning med upp till 25 procent till 2024, säger Emil Brodersen, energispecialist på BIRN Group, i en kommentar:

– Vi letar ständigt efter sätt att effektivisera våra energiprocesser och optimera resursförbrukningen och värmeåtervinning har visat sig ha en enorm potential för vårt företag. De två anläggningarna har varit i drift i drygt två månader och har på den tiden redan sparat oss runt 55 000 kubikmeter naturgas, förklarar han.

Birn räknar med att investera i ett tredje värmeåtervinningssystem under våren, som kopplas till gjuteriets ugnsfilter, och ett fjärde återvinningssystem under sommaren 2024. Genom pågående investeringar i bland annat återvinningssystem hoppas Birn på sikt kunna fasa ut användningen av naturgas helt.

De nya värmeåtervinningssystemen har inte bara en positiv inverkan på bolagets naturgasförbrukning. I kombination med modernisering av produktionsanläggningar har två skorstenar stängts redan i sommar och Birn räknar med att kunna stänga fler skorstenar i framtiden genom ökade satsningar på värmeåtervinning.

– Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra miljön runt vår fabrik där det är möjligt. Så när de två skorstenarna från vårt gamla oljecenter och målarverk blev överflödiga beslutades att de skulle tas bort, avslutar Emil Brodersen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062