23948sdkhjf

Stålsatsningarna ger höga elpriser

En ny rapport visar att stålsatsningarna i norr kan komma att påverka elmarknaden så mycket att det kan vara omöjligt att genomföra planerna i sin helhet.

David Sundén, nationalekonom och rapportförfattare, menar att det beror på att elpriserna kommer att sticka iväg för mycket, rapporterar Ekot.

Den senaste rapporten är den tredje från Skandinaviska Policyinstitutet, grundat av Sydsvenska Handelskammaren, som kritiskt granskat de många industrisatsningarna i norr.

Fram till 2050 väntas en betydande ökning av elanvändningen i norr, menar både de inblandade bolagen och myndigheterna.

Idag har norra Sverige ett stort elöverskott, vilket gör att mycket el skickas till de södra delarna.

Priserna har varit betydligt lägre i norr. I de tre rapporterna har man försökt simulera vad som händer på elmarknaden när allt mer el konsumeras i norr. 

– I det här fallet är investeringarna så pass stora, och efterfrågan på el från bolagen är så pass stora, att de kommer påverka elpriset, säger Sundén.

Daniel Gustafsson är chef för kraftsystem på Svenska Kraftnät och analyserar bland annat elbehovet i olika delar i Sverige. Han tror inte att elpriset kommer att påverkas på kort sikt i norr, utan att det fortsatt kommer att vara låga priser – både i norr och i Sverige i stort.

Vad som däremot är avgörande är hur snabbt ny elproduktion kommer på plats även i norr, menar Gustafsson. 

Han säger till Ekot att det krävs att industrin och elproduktionen går hand i hand, annars kommer det resultera i ett högre elpris och då kan satsningar skjutas till framtiden eller inte bli av alls. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078