23948sdkhjf

Glädje hos SSAB och Vattenfall – nu får det börja byggas

SSAB i Oxelösund behöver nya elledningar och nu har de fått ett glädjande besked. 

För att kunna byta till ljusbågsugn vid verksamheten i Oxelösund behöver SSAB en ny elledning. Ansökan om ledningskoncessionen lämnades in till Energimarknadsinspektionen i oktober 2020. Koncession beviljades av Energimarknadsinspektionen i oktober 2022 men överklagades till till Mark- och miljödomstolen. Mark- och miljödomstolen ger också klartecken i oktober 2023 men domen överklagas till Mark- och miljööverdomstolen som nu meddelat att de nekar prövningstillstånd, vilket innebär att koncessionen nu har vunnit laga kraft och ledningarna kommer att byggas.

Koncessionen omfattar två 130kV-ledningar. Domslutet innebär också vägledande praxis för teknikval att luftledning är förstahandsval på högre spänningsnivåer.

– Det här är ett viktigt beslut för SSAB och för oss, men även om man ser till hela Sveriges omställning. Domen kommer att få stor betydelse och ge vägledande praxis för framtida koncessioner. Den ökade elektrifieringen medför att vi behöver bygga ut vårt elnät med många fler ledningar och det här är en pusselbit för att skynda på utbyggnaden och klara den ökande efterfrågan på effekt, säger Mats Engstedt, chef för anläggnings-investeringar, Vattenfall Eldistribution, i ett meddelande. 

– Elnätet spelar en central roll i klimatfrågan och energiomställningen och är möjliggörare för ett välfungerande samhälle. Beskedet om att vår koncession nu har vunnit laga kraft och inte längre kan överklagas gör det möjligt för oss att bidra till vår kunds omställning mot en fossilfri ståltillverkning, säger Mats Engstedt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.407