23948sdkhjf

60 procent betalar vid utpressningsattacker: ”Väldigt lönsamt”

I studien Cybernomics 101 framkommer det att mer än sju av tio företag har drabbats av en ransomwareattack. Av dessa betalade 61 procent.

Den internationella studien Cybernomics har gjorts på uppdrag av Barracuda Networks. 

– Vi ser nu tydligt hur sårbara verksamheter är för cyberattacker, inte minst när man väljer att angripa en större IT-leverantör som har ett stort antal kunder som i sin tur drabbas av driftstörningar och svårigheter att bedriva sin verksamhet. Även om vi inte känner till omständigheterna i de enskilda angreppen gör det faktum att en så stor andel betalar lösensummor att de cyberkriminella ser det som väldigt lönsamt, kommenterar Peter Graymon, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.

Tidigare studier visar att nordiska företag står emot ganska väl. Cirka 39 procent av de utpressade hade betalat vid första tillfället.

– Vi vet också att det ganska snart sprids uppgifter om vilka företag som betalar och inte. Att då gå kriminella till mötes och betala gör bara verksamheten ännu mer utsatt, säger Peter Graymon.

Cybernomics 101
Studien ”Cybernomics 101” bygger på svar från 1 917 IT-säkerhetsansvariga i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Australien. De medverkande arbetar vid företag med mellan 100 och 5 000 anställda inom olika branscher.

Studien har genomförts av Ponemon Institute, ett oberoende företag specialiserat på marknadsundersökningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063