23948sdkhjf

Miljonprojekt ska effektivisera europeisk industri

Forskare och industri från hela Europa samlas just nu på Luleå tekniska universitet för att planera hur ny automationsteknik kan införas i industrin över hela Europa. Målet – enorma miljövinster och kostnadsbesparingar bland annat för gruv- och processindustrin

Fokus ligger på två stora EU projektet, AIMS5.0 och Arrowhead fPVN, som bygger på över 20 års forskningsresultat och som har som mål att avsevärt öka industriproduktiviteten med hjälp av avancerad digitalisering och AI. Projekten har en sammanlagd budget på över 100 miljoner euro.

– Vi har redan testat teknologierna i ett stort antal branscher och har då sett 30 - 95 procents kostnads- och tidsbesparing. Och det är i branscher som bil- och gruvbranschen, där man brukar vara imponerade av resultat på 0,3 - 0,9 procents effektivisering, säger Jerker Delsing, professor i cyberfysiska system vid Luleå tekniska universitet.

Industrier som samarbetar är halvledarindustrin liksom bil-, flyg-, grön energi-, bank-, tillverknings- och processindustrin.

– Det är både spännande och ger mycket gott renommé för Luleå tekniska universitet och regionen att ha ledande roller i båda dessa flagskeppsprojekt, tillägger Jerker Delsing.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094