23948sdkhjf

Sverige slipper böter för NordStream läckage

Naturvårdsverket meddelar att läckaget från Nord Stream 1 och 2 inte ska räknas in i Sveriges utsläppsstatistik. Det innebär också att Sverige inte riskerar böter från EU.

I september 2022 upptäcktes läckor i gasledningen Nord Stream 1 och Nord Stream 2. Utsläppen, som till största delen bestod av metan, skedde delvis inom Sveriges exklusiva ekonomiska zon där ledningarna för transport av fossilgas anlagts.

Den 17 november 2023 meddelade Naturvårdsverket att Sverige skulle inkludera utsläpp från gasläckan i Nord Stream för klimat- och luftrapporteringen till EU och FN. Efter en ny utredning har de nu ändrat sig. Naturvårdsverket motiverar det med att enligt FN:s havsrättskonvention har Sverige ingen jurisdiktion över rörledningar för transport av fossilgas inom den exklusiva ekonomiska zonen.

– Den rättsliga utredningen som nu genomförts har gett oss ny kunskap och tydliggör hur vi ska tolka FN:s rapporteringsriktlinjer och rapportera Sveriges utsläpp till EU i mitten av januari, säger Anna-Karin Nyström, chef på Klimatmålsenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Om utsläppet hade räknats ihop med Sveriges fanns en risk att Sverige skulle få betala böter till EU på grund av för höga utsläpp. Denna risk finns nu inte längre kvar, rapporterar TT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094