23948sdkhjf

Miljonregn i industriklivet

Industriklivet har delat ut ytterligare 300 miljoner till industriprojekt som kan minska industrins miljöpåverkan.

Industriklivet stöttar innovativa projekt som kan bidra till klimatomställningen i form av forskning, förstudier, pilotprojekt, och investeringar i kommersiella anläggningar.

– Genom att stödja allt från förstudier, nya produkter och pilotprojekt till investeringar i kommersiella anläggningar banar vi väg för klimatomställningen i samhället genom innovation. Det accelererar Sveriges arbete med att minska växthusgasutsläppen och potentiellt nå negativa utsläpp. Detta är avgörande – inte bara för att hantera klimatutmaningen utan också för att stärka Sveriges framtida konkurrenskraft och välfärd, säger Klara Helstad, enhetschef för Hållbar industri på Energimyndigheten.

Nyligen beviljades fyra företag 300 miljoner för innovationer.

GKN Aerospace får 151,9 miljoner kronor för att bli först i värden med att tillverka nya flygplanskomponenter genom additiv tillverkning i stor storlek. Med den nya tekniken minskar användningen av råmaterial, som på sikt innebär att flygplanen kan bli lättare och dra mindre bränsle. Projektet kan också ge ny kunskap som kan användas inom andra industrier som vill ersätta gjut- och smidesprodukter, exempelvis inom marina applikationer.

Altris får 106,8 miljoner kronor för att utveckla den första pilotlinan för natriumjonbatterier baserad på katodmaterialet Fennac, som ett mer hållbart alternativ för stabilisering av elnätet och andra användningsområden för batterilagring. Alla råvaror går dessutom att framställa inom Europa. Projektet genomförs tillsammans med Northvolt.

FerroSilva får 33,9 miljoner kronor i stöd till en förstudie. Satsningen avser ett viktigt steg i att förverkliga en produktionsanläggning för järnsvamp med malm och syntesgas som kommer från förgasning av biomassa. En första anläggning som kan producera 50 000 ton järnsvamp per år beräknas kunna minska utsläppen av koldioxid med 68 000 ton per år jämfört med en naturgasbaserad direktreduktionsanläggning. En kommande uppskalning planeras vara tio gånger större. Tekniken har även potential att spridas globalt.

Läs gärna vår tidigare intervju med Göran Nyström från bolaget.

Göteborg Energi får 11,2 miljoner kronor i stöd för att realisera en av de potentiellt första värdekedjorna för bio-CCS, infångning och lagring av koldioxid med icke fossilt ursprung, i världen. Avskiljningen av koldioxid är redan en del av processen vid framställningen av biogas och en ren koldioxidström finns därför tillgänglig. Eftersom avskiljningssteget är energikrävande kan biogasanläggningar därför erbjuda en energieffektiv möjlighet för bio-CCS.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08