23948sdkhjf

Raffinaderiet fasar ut fossila oljan men inte klara förrän 2030

Nestes råoljeraffinaderi i Finland omvandlas gradvis till nav för förnybara bränslen och cirkulära lösningar.

Neste har slutfört den strategiska studie som påbörjades i september 2022, och påbörjar en gradvis omställning av sitt råoljeraffinaderi i Borgå, Finland, till ett raffineringsnav inom förnybara bränslen och råvaror samt cirkulära lösningar. Den planerade omställningen kommer att genomföras i flera faser, och kräver flera separata investeringsbeslut under nästa årtionde. Målet är att den ska vara genomförd i mitten av 2030-talet.

Företaget förväntar sig att den långsiktiga kapacitetspotentialen efter omställningen ska vara cirka 3 miljoner ton förnybara och cirkulära produkter, till exempel förnybar diesel, hållbart flygbränsle samt både förnybara och cirkulära petrokemiska råmaterial. Den uppskattade sammanlagda investeringen för omställningsresan är cirka 2,5 miljarder euro.

– COP28-deklarationen är en stark signal till oss alla, och vi vill ligga i framkanten av att driva på den gröna omvandlingen med våra förnybara och cirkulära lösningar. Den långsiktiga omställningen av raffinaderiet i Borgå är ett nyckelelement i vår strategi för tillväxt inom förnybara produkter, och slutför Nestes resa mot att bli en leverantör av 100 % förnybara och cirkulära lösningar när vi nått ända fram. Detta kommer att ytterligare stärka vår position för att uppfylla våra kunders framtida behov, säger Matti Lehmus, Nestes koncernchef och vd, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08