23948sdkhjf

Bolidens plan 2024 – återstarta Europas största zinkgruva

Boliden har planer på att återuppta löneförhandlingarna i början på nästa år med de anställda vid zinkgruvan Tara i Irland. Gruvbolaget hoppas kunna återstarta gruvan under det andra kvartalet 2024.

Taragruvan i Irland har cirka 650 anställda och det var i somras som Boliden stoppade verksamheten till följd av negativa kassaflöden, skriver FinWire News med hänvisning till Reuters.

Skulle zinkgruvan, som är Europas största, återstartas skulle tillgången av zink öka väsentligt – en av de mest använda metallerna i världen. 

År 2004 förvärvade Boliden den irländska Tara-gruvan där man utvinner zink och bly, men den 13 juni i år  meddelade man att gruvan läggs i malpåse tillsvidare. Vd Mikael Staffas förklarade i en tidigare intervju med oss varför bolaget ville lägga gruvan på is.

– Vi tjänar inga pengar på den och det beror framförallt på tre saker. Lägre zinkpriser, den allmänna kostnadsinflationen och på Irland specifikt energiinflationen. Sen har vi ett problem med produktiviteten i Tara, vi har inte fått ut riktigt den produktiviteten vi ska ha. När man lägger ihop detta börjar vi förlora rejält med pengar.

Även om gruvan är i malpåse kostar den pengar, bland annat pumpar som måste vara igång och underhåll som ska genomföras. Man får också betala en typ av option för att få behålla gruvan. Totalt kostar gruvan cirka 12 miljoner euro per kvartal, en kostnad man knappast skulle betala om man inte trodde på gruvans framtid.

– Vi vill ha kvar optionen att öppna den igen. För eller senare kommer ju zinkpriset att stiga, frågan är bara när. Ju tidigare desto bättre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.381