23948sdkhjf

3,1 miljarder till Hybrit: ”Viktigt att vi får alla förutsättningar på plats”

Energimyndigheten beviljar 3,1 miljarder kronor i stöd till Hybrit Development Industriklivet.

Nu får Hybrit tillskott i kassan, närmare bestämt 3,1 miljarder kronor. Det är Energimyndigheten som beviljar ett bidrag ur Industriklivet för projektet som ska framställa fossilfritt stål.

– Demonstrationsanläggningen har potential att minska de svenska koldioxidutsläppen med cirka 1,8 miljoner ton per år. Att tekniken nu ska demonstreras i industriell skala är viktigt för omställningen i stålindustrin. De lärdomar som dras kommer att kunna spridas och användas utanför projektet, säger Klara Helstad, chef för enheten hållbar industri på Energimyndigheten, i en kommentar.

Pengarna ska användas till etablera en demonstrationsanläggning i Gällivare för produktion av fossilfri järnsvamp. Anläggningen skapar förutsättningar att minska de svenska koldioxidutsläppen med 1,8 miljoner ton per år.

Demonstrationsprojektet är ett av 35 projekt från 12 EU-länder som ingår i det integrerade IPCEI-projektet Hy2Use. IPCEI står för Important Projects of Common European Interest och möjliggör för EU-länder att ge statsstöd till prioriterade initiativ med ett strategiskt gemensamt europeiskt intresse.

EU:s Innovationsfond har tidigare beviljat projektet 108 miljoner euro för demonstrationsfasen.

Pengarna utbetalas till LKAB som står som är det bolag som ansvarar för byggandet av anläggningen.

– Vi välkomnar beskedet att staten är med och delar den inledande risken i detta avgörande steg för att industrialisera Hybrit-teknologin. För att mota klimatförändringarna behöver vi komma framåt snabbt, och för att hålla takten är det viktigt att vi får alla förutsättningar på plats inför kommande investeringsbeslut, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062