23948sdkhjf

Fjärde generationens reaktor har startat

Fjärde generationens kärnkraft nu verklighet i Kina.

Kina ska ha startat en reaktor inom det som kallas fjärde generationen kärnkraft, uppger flera medier bland annat Reuters. Det ska enligt uppgift vara den första kommersiella reaktorn av en ny typ inom generation fyra. Generation fyra är inte en speciell reaktortyp utan snarare ett helhetstänk där man ska använda kärnbränslet effektivare samtidigt som riskerna för allvarliga olyckor är mindre än med andra reaktorer.

I vår tidigare artikelserie om kärnkraft handlade en del om fjärde generationens kärnkraft

En fullt utbyggd reaktor av typ fjärde generationen bygger även på återvinningsanläggningar för kärnbränsle. Om detta ingår i det som Kina nu lanserar som fjärde generationen är oklart.

Den kinesiska reaktor är på 200 MW och kyls med gas och är en så kallad SMR, små modulära reaktorer. Den har utvecklats av energibolag och universitet i samverkan i Kina.

Kina har som mål att producera 10 procent av elen från kärnkraft till 2035 och 18 procent till 2060, men i september i år hade man inte uppfyllt sitt mål för 2020 om att installera 58 gigawatt kärnkraftskapacitet. Arbetet med att bygga reaktorn påbörjades 2012. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078