23948sdkhjf

Nu kan gruvingenjörerna bli ännu smartare: ”Något vi efterfrågat från industrin”

Ett samarbete innebär att Bergskolans studenter kan studera vidare på Örebro universitet, något som anses gynna kompetensförsörjningen inom både gruv- och bergmaterialindustrin.

Branschorganisationen Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI, berättar i ett pressmeddelande att det från och med nästa höst blir möjligt för studenter som läst tredje året på ingenjörsprogrammet Bergsskoleingenjör Berg- och anläggningsteknik, att efter avklarade kurser och examen fortsätta sina studier på Örebro universitet och studera korta kurser på avancerad nivå inom AI och cybersäkerhet (så kallade SMARTER-kurser). Det enda som krävs är att studenterna kompletterar utbildningen med två externa programmeringskurser.

Enligt Bergsskolan är detta ett ”starkt kvitto” på att skolans utbildningar är attraktiva och håller hög kvalitet.

– Det är också mycket glädjande att vi fortsätter arbetet att möjliggöra vidare studier från yrkeshögskola till universitet. Tidigare har Bergsskolan gjort klart med ett masterspår till KTH för ingenjörerna på metallutbildningen och ett masterspår till LTU för ingenjörerna på bergutbildningen, säger Jan Håkanson, rektor på Bergsskolan.

Efter studier på Bergskolans tekniker- eller ingenjörsprogram ska man bland annat kunna få jobb i gruv- eller bergmaterialindustrin.

– Det är mycket glädjande nyheter för branschen att det blir möjligt att läsa vidare på kurser på avancerad nivå vid Örebro universitet efter studier vid Bergsskolan, säger SBMI:s vd Mårten Sohlman.

Han förklarar att det bidrar till att göra Bergskolans ingenjörsutbildningar mer attraktiva för framtida studenter, och att det dessutom innebär en fantastisk möjlighet för de som studerar på Bergsskolan idag, och funderar på att läsa vidare.

– Denna nya rörlighet mellan yrkeshögskolan och högskolan är något vi efterfrågat från industrin, och betyder mycket för branschens kompetensförsörjning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109