23948sdkhjf

Regeringen vill förenkla för gruvor: ”Ta bort de hinder som bromsar”

Ändringar i regelverken ska underlätta för prospektörer inom gruvdrift.

Regeringen har beslutat om ändringar i terrängkörningsförordningen och miljöprövningsförordningen. Ändringarna syftar till att förenkla för prospektörer och är ett led i regeringens arbete med att förenkla och korta tillståndsprocesserna.

Prövning av gruvverksamhet, från prospektering till utvinning, är en omfattande process som kräver flera olika tillstånd enligt olika lagar som tillämpas parallellt. De ändringar som regeringen har beslutat om är tänkt bidra till regelförenklingar i det första skedet av tillståndsprocessen för att starta en gruva - den undersökande prospekteringsdelen.

Beslut innebär att en generell dispens för terrängkörning införs och att anmälningsplikten för djupborrning tas bort för undersökningsarbete som sker inom ramen för ett undersökningstillstånd enligt minerallagen.

– Vi behöver ta bort de hinder som bromsar klimatomställningen. Regeringen har sedan tidigare inlett ett större arbete för snabbare, effektivare och mer förutsägbara tillståndsprocesser och även gått fram med regelförenklingsåtgärder. Nu tar regeringen ytterligare steg för att skapa effektivare regler för miljöprövning, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078