23948sdkhjf

Första beställningen till SaltX

SaltX samarbetar med SMA Minerals för att skapa fossilfri kalkindustri, nu har första beställningen kommit.

SaltX erhåller delbeställning om cirka 70 miljoner kronor för leveranser till världens första elektrifierade kalktillverkningsanläggning.

Beställningen avser nyckelkomponenter för den första av tre EAC-ugnslinjer till ZEQL-anläggningen för SMA Minerals räkning. Närmare bestämt om upphettningsteknik i form av elektrisk plasmavärmare och därtill hörande elektriskt styrsystem där SaltX samarbetar med partnerbolagen ScanArc och ABB. Detta är den första i raden av beställningar från SMA avseende elektrifierings- och koldioxidavskiljningsteknik.

Samarbetet mellan SaltX Technology och SMA har pågått sedan våren 2022 då bolagen ingick ett samarbete som bland annat resulterade i det gemensamägda varumärket ZEQL (Zero Emission Quicklime), ett elektrifierat fabrikskoncept för tillverkning av kalk fritt från koldioxidutsläpp. Under innevarande år har samarbetet fördjupats ytterligare där SaltX förbinder sig att leverera totalt nio EAC-ugnar fram till år 2027. Carl-Johan Linér, Vd på SaltX Technology berättar:

– Jag är mycket stolt och glad! Det här är den största och viktigaste ordern i SaltX historia och markerar starten för vår resa mot att bli en stark och viktig aktör i industrins omställning till minskade koldioxidutsläpp tillsammans med SMA.

Svante Fielding, vd på SMA Mineral:

– Vi har en offensiv omställningsplan fram till 2027 där vi ska halvera våra CO2-utsläpp. För att nå det målet och för att följa tidsplanen för vår första elektrifierade anläggning, är det med stor förväntan vi nu lägger vår första delorder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094