23948sdkhjf

Ny process minskar utsläppen vid smältning

I ett gemensamt projekt med namnet "Bio4Cupola" har Swerim, Volvo Powertrain, Envigas och Carbomax nått stora framgångar med uppdraget att minska utsläppen av växthusgaser genom att ersätta gjuterikoks med biokolbriketter.

Projektets koordinator, Elsayed Mousa vid Swerim, berättar mer om det lyckade resultatet.

– Projektet nådde en anmärkningsvärd milstolpe genom att ersätta upp till 35 procent av gjuterikoksen med biokolbriketter, vilket resulterade i avsevärda minskningar av fossila koldioxidutsläpp och energi från fossil koks.

Resultatet fungerar som en milstolpe för att främja användningen av biokolbriketter i kupolugnar, vilket innebär en mer hållbar och miljövänlig verksamhet. Den kunskap som kommit fram under projektets gång, från labb-skala till industriell skala, ger mycket värdefulla insikter och data som stödjer den pågående utvecklingen av hållbara alternativ för kupolugnprocessen, skriver Swerim i ett pressmeddelande.

För att nå Sveriges nationella klimatmål om noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2045, har Volvo-gjuteriet i Skövde arbetat intensivt med att minska fossila koldioxidutsläpp. Den främsta orsaken till utsläpp är gjuterikoks, som används som både energikälla och kolleverantör i smältningsprocessen i kupolugnen.

För att möta utmaningen, syftade "Bio4Cupola-projektet" till att öka kunskapen och tillvägagångssätten för att delvis ersätta gjuterikoks med förnybart biokol.

Det startade som småskaliga labbexperiment för att sedan gå vidare till implementering i industriell skala. Projektet lyckades framgångsrikt utveckla biokolbriketter som användes i en industriell kampanj som genomfördes vid Volvos Cupola-ugn.

Kampanjen ersätte 35 procent av gjuterkoks med biokolbriketter, vilket ger enorma miljövinster.

Mer om projektet:

Det treåriga projektet är finansierat av Energimyndigheten. Svenska partners har varit Swerim, Volvo Powertrain, Envigas och Carbomax. Externa partners har varit HERP (Tyskland), Verdes (Spanien), Händle (Tyskland) och Kemira (Finland).

Swerim

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079