23948sdkhjf

Ett första steg mot ny kärnkraft i Sverige

Regeringen lägger nu fram en proposition som ska öppna upp för ny kärnkraft i Sverige.

Regeringen har nu fattat beslut om propositionen "Ny kärnkraft för Sverige – ett första steg". Propositionen innehåller förslag om att bestämmelsen i miljöbalken som förbjuder att det byggs kärnreaktorer på andra platser än där det redan finns kärnkraft tas bort. Utöver det föreslår regeringen och Sverigedemokraterna att bestämmelsen som begränsar antalet reaktorer i drift till tio tas bort.

– Tillgången till ren el är avgörande när Sverige ställer om. Genom dagens beslut ökar vi tempot i den gröna omställningen och banar väg för mer kärnkraft på fler platser. Med ny kärnkraft skapar vi förutsättningar för att få ner utsläppen, säger statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.

Regeringen menar att för att återuppbygga ett robust elsystem som kan leverera el till konkurrenskraftiga priser, ansluta nya industrier och hantera en större mängd förnybara energikällor, som sol och vind, utan alltför höga kostnader så krävs det mer fossilfri planerbar kraft, som kärnkraft. Därför behövs en stor utbyggnad av den planerbara kraften i form av ny och utbyggd kärnkraft.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078