23948sdkhjf

Gruvbeslut rivs upp av regeringen

Nu river regeringen upp Bergsstatens beslut att stoppa en fluoritgruva i Storuman för att bevara renskötseln. Ett vägledande beslut för framtida gruvor.

Regeringen vill att gruvintresset ska ges större vikt när bolaget nu får en ny chans till tillstånd, rapporterar SR Ekot.

– Genom att lägga om kursen för gruvpolitiken som regeringen nu gör har Sverige möjlighet att konkurrera med Norges olja med den svenska metallen i stället. Det är den kursändringen som det här markerar, säger näringsminister Ebba Busch (KD) till radion.

Anledningen till att expertmyndigheten sade nej till bearbetningskoncession för gruvan utanför Storuman berodde på att den bedömdes slå ut rennäringen i en berörd sameby. Företaget Tertiary Golds överklagade beslutet till regeringen och Ebba Busch vill nu att riksintresset för hela det berörda området bör vägas in, inte bara där man hittat fyndigheten.

Men ett ökat antal gruvor kan "få ödesdigra konsekvenser för renskötseln”, varnar Svenska samernas riksförbund.

Vikarierande bergmästare Helena Kjelsson på Bersstaten säger att det blir en ny praxis när liknande gruvprojekt söker tillstånd framöver.

–Då får vi återigen ställa de här riksintressena mot varandra. Gruvverksamhet mot rennäring, säger hon till radion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063